Obiceiuri la care să renunți în primul trimestru de sarcină

Sarcina este perioada în care este esențial să ai grijă nu doar de alimentația ta, dar și de obiceiurile care îi pot face rău copilului tău.

Atunci când ești însărcinată ai putea să fii copleșită de numeroasele întrebări pe care ți le poți pune, precum lucrurile la care trebuie să renunți pentru a-i fi bine copilului. De asemenea, consumul de cafea și tutun se numără printre lucrurile interzise în timpul sarcinii, întrucât tot ce consumi poate să ajungă direct sau indirect în uter ori în sângele bebelușului prin placentă. Astfel, anumite substanțe pot determina apariția unor schimbări în organism, care pot duce implicit la alte probleme.

Care sunt lucrurile la care trebuie să renunți în timpul sarcinii, află mai jos:

Fumat

Fumatul este, fără doar și poate, unul dintre cele mai nocive obiceiuri pentru sănătatea unei femei însărcinate și a unui bebeluș. În ciuda acestui lucru, cele mai multe femei însărcinate aleg să continue să fumeze.

Potrivit Societății Toracice Americane, prin fumat, mama transferă către fetus nu mai puține de 7.000 de substanțe toxice și carcinogene ce sunt prezente în țigări. Acest lucru poate determina numeroase probleme, precum alterarea placentei, sarcini ectopice, morbiditate fetală ori naștere prematură.

Ba mai mult, lipsa de oxigen în cazul fetusului, care este cauzată de nicotină,, poate afecta dezvoltarea neuronală, formarea organelor și chiar alte probleme de sănătate, precum astm ori obezitate.

Alcool

O altă substanță interzisă în timpul sarcinii este, fără îndoială, alcoolul. Odată ingerat, acesta trece rapid prin sistemul circulator al mamei și ajunge la bebeluș prin placentă și cordonul ombilical. Pentru că bebelușul nu are ficatul dezvoltat, acesta este periculos, putut să determine toxicitate în toate organele acestuia.  Chiar și un pahar cu vin poate fi periculos pentru sănătatea unui bebeluș, potrivit Fetal Alcohol Spectrum Disorder (FASD).

Cafea

Cafeaua nu este interzisă în totalitate în timpul sarcinii, însă ar trebui să fie consumată cu moderație. Un consum mare de cafeină, mai ales în primul trimestru, poate spori riscul de avort. Specialiștii de la College of Obstetricians and Gynecologists reocmandă cafeinei la 200 ml pe zi. Experții Organizației Mondiale a Sănătății, însă, recomandă 300 ml, însă aceștia includ fie cafeaua, ciocolata caldă, ceaiuri ori cola, care conține, de asemenea, cafeină.

Diete stricte

O dietă echilibrată este esențială pentru menținerea sănătății în timpul sarcinii. În această perioadă este important să-i oferi organismului nutrienții de care are nevoie pentru a susține sarcina și pentru a ajuta la dezvoltarea armonioasă a copiilor. Carențele de micro și macronutrienți pot determina defectele de tub neural, precum spina bifidă, malformații congenitale și chiar naștere prematură.

Totodată este indicat să nu faci sport solicitant și, cel mai important, este musai să ai grijă de sănătatea ta psihică.

Articol citit de 279 persoane