Alăptatul este esențial pentru dezvoltarea armonioasă a unui bebeluș, atât fizică, cât și emoțională. Ba mai mult, acesta are beneficii și pentru mamă, potrivit oamenilor de știință.

Alăptarea bebelușului nu este benefică doar din punct de vedere fizic, ci și emoțional pentru bebeluși. Iar beneficiile psihologice sunt numeroase în primele luni de viață ale nou-născutului.

Potrivit studiilor de specialitate efectuate de-a lungul timpului, alăptatul ajută la construirea unei legături unice și puternice între mamă și copil, ceea ce îl va ajuta pe acesta să se simtă în siguranță din punct de vedere emoțional și să nu fie stresat.

De asemenea, experții au arătat că bebelușii care sunt alăptați ajung să aibă mai multă încredere în ei și să fie mai independenți. Totodată, aceștia vor învăța să-și gestioneze mai bine emoțiile și vor avea capacitatea de a-și arăta afecțiunea față de cei din jur și, în plus, vor avea o atitudine pozitivă și relaxată în ceea ce privește viața.

În același timp, copiii care sunt alăptați pentru cel puțin șase luni au o putere mai mare de comunicare și sunt capabili să stabilească limite emoționale sănătoase, fiind echilibrați în relațiile cu cei din jur.

În același timp, alăptarea este eficientă pentru a combate numeroase afecțiuni, precum virusuri stomacale, boli respiratorii, infecții ale urechii și meningită, potrivit unor studii de specialitate.

De asemenea, un alt studiu efectuat de oamenii de știință a arătat că bebelușii alăptați prezintă un risc cu 20 la sută mai mic de a muri între 28 de zile și un an. Totodată, laptele matern este asociat cu reducerea riscului de a dezvolta diabet de tip 1 sau 2, colesterol ridicat ori alte boli inflamatorii intestinale.

Alte studii au arătat că alăptarea poate stimula inteligența copiilor și poate spori, de asemenea și dezvoltarea cognitivă.

În ceea ce privește beneficiile pe care le are asupra mamei, alăptatul ajută la creșterea stimei de sine și la combaterea dubiilor pe care le au cu privire la această experiență.

De asemenea, alăptatul ajută mamele să combată stresul emoțional și anxietatea care apar în primele luni și, de asemenea, reduce riscul de a dezvolta depresie post-partum.

Articol citit de 237 persoane