Schimbările care au loc în organism în timpul sarcinii și după naștere sunt, fără doar și poate, uriașe. Femeile devenite mame se pot confrunta cu numeroase stări, precum tristețe, dificultăți de somn și anxietate. Din acest motiv este important să le accepți și să-ți înțelegi că nu ești singură.
Potrivit dr. Desreen Dudley, psiholog clinic, este normal ca femeile care au devenit mame să se simtă triste ori copleșite după ce au devenit mame. Schimbările hormonale prin care au trecut sunt uriașe și, în plus, trebuie să-și continue viața având grijă de un bebeluș care depind în totalitate de ele.
Potrivit acestuia, însă, dacă tristețea devine apăsătoare ori se întinde pe o perioadă de mai bine de două săptămâni, atunci putem vorbi despre ”baby blues” sau depresia postpartum.
Studiile de specialitate au arătat de-a lungul timpului că unul din nouă părinți experimenteaă depresia postpartum și este important să știi care sunt simptomele, pentru a o trata la timp, întrucât este o problemă de sănătate serioasă, ce-ți poate afecta sănătatea și calitatea vieții.
Cum îți dai seama că suferi de depresie postpartum:
- te simți lipsită de chef
- experimentezi simptome de tristețe, lipsă de speranță și uneori te simți copleșită
- plângi frecvent
- te gândești că îți poți răni copilul
- te simți dezinteresată ori neconectată la copil
- nu ai energie și nu te simți motivată
- mănânci prea mult ori prea puțin
- dormi prea mult ori ți-e imposibil să adormi
- ai probleme de concentrare ori de memorie
- te simți inutilă
- eviți ieșirile cu familia sau cu prietenii
Ce poți face când experimentezi astfel de sentimente, află mai jos:
Vorbește cu prietenele tale
Ca să nu te adâncești într-o depresie puternică, exteriorizează-te. Vorbește cu partenerul tău sau cu prietene care au copii și împărtășește-le experineța ta. Stai de vorbă și cu medici. Poți, de asemenea, să faci o listă cu lucrurile care îți aduc bucurie ori te calmează sau pur și simplu ieși la o plimbare sau fă o baie fierbinte atunci când te simți copleșită.
Dormi suficient
Nu poți să-ți oprești bebelușul să nu se trezească noaptea, dar îți poți limita consumul de cofeină, poți să eviți expunerea la ecrane înainte să dormi și poți să-i lași partenerului tău lapte pentru a-l hrăni pe prichindel, astfel ca uneori să te odihnești o noapte întreagă.
Ieși din casă
Să ai un bebeluș îți va schimba viața complet, însă nu te izola. Ieși cu prietenii la cafea, vorbește cu ei despre ce simți. Leagă prietenii cu mămici. Totodată, nu uita să ieși la aer. Îți va face bine și, în plus, te poate ajuta să dormi mai bine.
Cere ajutor
Atunci când ești copleșită, cere ajutor. Partenerului tău, familiei sau prietenilor. O pauză de la bebeluș te poate ajuta să-ți recapeți forțele și să-ți dai seama ce ai de făcut pe mai departe.
Credit foto: Shutterstock
Articol citit de 938 persoane
Acest articol nu are comentarii!