Atât din punct de vedere medical, cât și popular, se știe că alimentația cea mai benefică nou-născutului și sugarului este laptele de mamă.

De aceea, atunci când mama are posibilitatea (când nu are contraindicații medicale, și are lapte îndeajuns), cel mai bine pentru copil, și pentru ea-însăși, este să îl alăpteze la sân, la cerere – adică, ori de câte ori cere el.

Desigur, chiar și în această situație, poate interveni un moment când alăptarea la sân să nu mai fie de-ajuns pentru sugar. Nu este ușor să ne dăm seama de acest moment, mai ales când nu avem experiență, dar există totuși unele indicii. Atunci când, după alăptare din ambii sâni, copilul plânge și e agitat, și nu adoarme cu ușurință, poate fi un indiciu. Sau, când solicită sânul prea des, epuizând  mama. Sau când, pur și simplu plânge «fără motiv». Nu trebuie să ascultăm în acest caz învățătura populară care spune că «un sugar trebuie să plângă, pentru a-și întări plămânii». Când un sugar plânge prea des, de obicei există un motiv, și e bine să îl descoperim, pentru a evita alte neplăceri.

El poate avea colici abdominale, poate avea o durere din motive inflamatorii (inflamația urechii – otita, sau a gâtului), sau pur și simplu, nu e hrănit îndeajuns. Există, desigur, și sugarii nervoși din fire, dar până să ajungem la concluzia aceasta, e bine să eliminăm celelalte motive.

Așadar, când bănuim măcar că unui sugar nu-i mai ajunge laptele mamei pentru a se hrăni, chiar dacă acest moment este între vizitele programate, nu trebuie să lăsăm să treacă timpul, ci să îl aducem imediat la cabinet, pentru a i se prescrie o formula de lapte (lapte praf).

Așa este cel mai bine, întrucât dacă sugarul are și alte probleme de sănătate (constipație, alergii cunoscute, colici), medicul ii poate prescrie o formula adaptată. Dacă însă sugarul este sănătos, familia îi poate cumpăra o formulă în așteptarea vizitei, adaptată vârstei lui. Formulele de lapte pentru vârsta 1, dupa cum scrie pe cutie, sunt pentru bebelușii până în 6 luni, iar cele pentru vârsta a 2 a, între 6 luni și 1 an. Exemple de formule: Nan, Similac, Milumil, Milupa, Humana, etc.

Este bun laptele de vaca pentru sugar?

Desigur, problema banilor este acută în majoritatea familiilor, și cele mai multe preferă să hrănească  sugarul cu lapte de vacă. Toate studiile din ultimii ani au dovedit însă că laptele de vacă nu are o compoziție benefică pentru sugar, ci îi încarcă rinichii cu exces de proteine, expunându-l în același timp anemiei prin carența de fier.

 Dacă însă familia alege laptele de vacă din motive financiare, trebuie să știm măcar că el trebuie diluat (subțiat) astfel: 

  • o jumătate lapte și o jumătate apă fiartă și răcită în prima lună de viață
  • doua treimi lapte și o treime apă fiartă și răcită în luna a 2 a
  • trei sferturi lapte și un sfert apă fiartă și răcită în luna a 3 a
  • lapte de vacă integral din luna a 4 a

 La fiecare biberon se adaugă și câteva grăuncioare de zahăr, sau miere.

 Numărul de biberoane sau supturi pe zi variază cu vârsta sugarului : 

  •  6-10 in prima saptamana,
  • 7-8 in prima luna,
  • 6-7 in primele 3 luni,
  • 4-5 intre lunile 3-6,
  • 3-4 intre lunile 6-9
  • 2-3 intre 10-12 luni

 Dacă însă numărul de biberoane sau supturi scade cu vârsta, nu înseamnă că sugarul este hrănit mai puțin, ci doar că se pune mai mult lapte in biberon. Exemplu: 90 ml în prima săptămână, 120 ml în prima lună, 180-200 ml între 1-3 luni, 210 ml între 3-6 luni, 240 ml intre 6-12 luni.

În plus, începând cu luna a 3 a, sugarul va primi și alte alimente – aceasta se cheamă diversificarea alimentației.

Sugarul si laptele praf

Până la diversificare însă, vom mai spune câteva cuvinte despre introducerea laptelui praf (sau formulei de lapte) în alimentația sugarului. Atunci când acesta este hrănit doar cu lapte praf încă din maternitate, medicii pediatri de acolo vor da mamei sfaturile necesare – în general, după schemele de mai sus. Atunci când însă mama a alăptat o vreme, și este necesară mai apoi introducerea formulei de lapte, aceasta se face astfel: întâi se lasă sugarul să sugă laptele de la sân, apoi în continuare i se dă un biberon de formulă de lapte. Cât timp mama mai are lapte la sân, este bine să se continue totuși alăptarea, chiar și în asociație cu biberonul.

Se poate întâmpla însă ca sugarul să refuze biberonul la început, nefiind obișnuit – însă, trebuie insistat. Sau, mai ales, după ce se obișnuiește cu biberonul, să refuze sânul, din biberon fiind mai ușor de supt. Nu există o soluție unică pentru această problemă. Uneori, el se obișnuiește, și acceptă să sugă în ambele feluri. Dacă el însă continuă să refuze sânul, mama poate încerca să stoarcă din sân cu ajutorul pompei de lapte, și să îi dea laptele ei în biberon, continuând apoi cu biberonul cu formula.

Daca mama nu mai are lapte la sân, răspunsul este ușor de dat: desigur că bebelușul va consuma doar formula.

Sugarul din luna a 3-a

Dupa cum am spus mai sus, incepand din luna a 3 a, vom începe diversificarea alimentației sugarului. Se poate începe cu o linguriță de suc de portocale – în caz când acesta nu are colici - sau de morcovi. Dupa a 3-a lună, se poate încerca măr ras și bine pasat (sfărâmat) cu biscuit sfărâmat, sau se poate da o formula de făinos cu lapte (există și formule de acest gen gata preparate în comerț).

Însă, în cazul introducerii făinosului, există riscul intoleranței la gluten (o substanță ce se află în produsele din grâu). Aceasta se manifestă prin dureri abdominale, vărsături sau diaree. Dacă un sugar prezintă aceste simptome după introducerea făinosului, este bine să se renunțe, sau să se dea preparate pe bază de orez, mălai, și nu grâu. I se poate da și lichidul de la supa de legume (cartof, morcov, dovlecel).

Din luna a 4 a, îi putem da brânzică dulce de vaci pasată, supă în care să se afle și legume pasate (sfărâmate foarte fin, piure), sau legume pasate amestecate cu brânzică.

Din luna a 5 a sau a 6 a, îi putem da carne de pui mixată, cu lichidul supei sau cu legume pasate. Nu îi vom da sugarului până la 1 an pește sau carne de porc, din pricina riscului de alergii (peștele), sau de a-i supraîncărca rinichii (în cazul cărnii de porc).

Din luna a 8 a, putem incepe să îi dăm puțin gălbenuș de ou amestecat cu legume pasate sau cu carne mixată, sau cu brânza de vaci. Pana la 1 an, îi vom mări câte puțin cantitatea de gălbenuș pe zi, până ce vom ajunge la unul întreg în jurul vârstei de 1 an. (Aceasta nu înseamnă însă să îi dăm ou in fiecare zi, ci o alimentație diversificată.) Nu se dă niciodată albuș de ou înainte de 1 an, din pricina riscului alergic, și nici dulciuri sau ciocolată din comerț.

Fructe pentru sugari

Dintre fructe, înainte de 1 an nu se dau căpșuni, zmeură, fructe de pădure – tot din cauza alergiilor, struguri, din cauza riscului de a înghiți sâmburi.

Fiecare aliment se introduce pe rând: se încearcă dacă sugarul îl primește, și chiar se insistă cu blândețe, însă nu se forțează sugarul. Este posibil, pur și simplu, să nu-i placă un fruct sau un aliment.

După ce sugarul s-a obișnuit cu un aliment cel puțin de o săptămână, se poate introduce un altul, sau se poate combina cu un altul. La început de tot, se poate da una sau doua lingurițe pe zi, apoi, după ce sugarul s-a obișnuit, i se dă atât cât primește – de obicei, o farfuriuță mică, sau un recipient din comerț în întregime. Dacă s-a început un recipient din comerț, se mănâncă la o singură masă, nu se lasă pe mai târziu, nici măcar la frigider. Nu se dau sugarului alimente răcite și încălzite, în afară de lapte. Totul trebuie preparat proaspăt, sau recipientul din comerț deschis o singură dată.

Bineînțeles că se urmărește și data de expirare în acest caz. Recipientele de obicei se țin la temperatura camerei, dacă nu este scris altceva special pe etichetă.

Tags:

Articol citit de 205 persoane