Colicile bebelușului reprezinta problemă destul de comună în primele trei luni de viață.
Acestea sunt, după cum se știe, dureri acute abdominale, de cele mai multe ori fără o cauză cunoscută, care apar brusc, durează un interval de timp variabil, între câteva minute și un sfert de oră, apoi dispar la fel de brusc, sau după efectuarea unor manevre simple.
Cauze pentru colicile bebelușului
Uneori, aceste dureri apar imediat după supt de la sân sau din biberon, și în acest caz, ele sunt cauzate de înghițirea unei cantități de aer împreună cu laptele (aerofagie), din cauza suptului lacom, aer care dilată peretele intestinal. În această situație, pentru prevenirea ei, este necesar ca imediat după supt, să se țină bebelușul în poziție verticală, și să se tapoteze ușor pe spate pentru eliminarea aerului, până ce bebelușul râgâie.
Deasemenea, ajută și stabilirea unui ritm de masă potrivit, cu mai multe supturi pe zi, în cantități mici, pentru a nu încărca prea mult stomacul sugarului, și acesta să nu fie prea flămând, pentru a suge lacom.
O altă cauză a colicilor, mai frecventă, o constituie însăși imaturitatea plexurilor nervoase din peretele intetsinal, care nu reușesc să asigure o motilitate intestinală adecvată - în anumite situații cauzând dureri. În consecință, aceste colici vor apărea un timp variabil, între 1-3 luni, uneori puțin mai mult, sau chiar deloc, până ce aceste plexuri intestinale se maturizează.
Remedii pentru colicile bebelusului
Drept mijloace de calmare, pe lângă această tapotare pe spate după supt, care constituie mai mult o prevenție, în crizele de colici este bine să se țină bebelușul cu burtica lipită de abdomenul mamei, pentru a-i asigura căldura necesară, și eventual să se legene ușor. Este bine, deasemenea, să asculte în acest timp o muzică liniștitoare, fără cuvinte.

Deasemenea, un masaj ușor pe burtică poate ajuta, dacă colicile nu sunt prea severe. Uneori, după un asemenea masaj, copilul poate avea un scaun, și se liniștește.
Aceasta întrucât colicile pot fi asociate și cu constipația, datorată tot imaturității plexurilor nervoase intestinale, care nu asigură contracții eficiente pentru expulzia materiilor fecale.
De fapt, în acest caz, durerea abdominală este cauzată de distensia colonului de către materiile fecale, care nu se elimină cu ușurință. Prevenția constipației prin ceaiuri adecvate, și eventual o formulă de lapte adaptată, constituie în acest caz și un mijloc de prevenție a colicilor. Nu este bine, în schimb, să se folosească prea des supozitoare cu glicerină, întrucât intestinul va deveni ”leneș”, și va căpăta mai greu reflexul de contracție necesară expulziei.
Remedii naturale
Desigur, există și produse naturale, și chiar farmaceutice, ce se pot da pentru prevenția colicilor.
Clasic este ceaiul de mărar cu chimen, care ar trebui consumat și de mamă, pentru ca laptele ei să aibă bune calități, și să nu provoace colici copilului.
Există, desigur, și alte ceaiuri speciale pentru colici la farmacie, care conțin diverse plante, inclusiv mușețel. În plus, există și produse homeopate, cum este Bonisan picături, sau chiar un produs farmaceutic clasic, foarte eficace: Debridat granule pentru sugari.
Se prepară o soluție din aceste granule, cu apă fiartă și răcită sau apă plată, până ce lichidul ajunge la linia de marcaj de pe sticlă. Se agită, și se dă câte o jumătate de linguriță după mese, sau după caz, o doză pe kilogram/corp, din pipeta dozatoare, la indicația medicului. Se ține la temperatura camerei, și nu se folosește mai mult de 3 săptămâni. În general, pentru bebelușii sub 6 luni, se folosește un flacon de 125 ml, iar peste 6 luni, de 250 ml – dar desigur, tot medicul prescriptor are ultimul cuvânt în a decide ce tip de flacon și ce doze se dau.
Desigur, există situația – mai rară din fericire – în care colicile sugarului nu se calmează, sau se calmează doar parțial, în ciuda acestor mijloace preventive.
În aceste situații, după un consult la pediatru pentru a vedea dacă nu există și alte probleme digestive, trebuie înțeles că uneori, din păcate, natura își va urma cursul, până ce intestinul bebelușului se maturizează – în general în jurul vârstei de 3 luni.
Desigur, pot fi aplicate toate metodele de calmare menționate mai sus, chiar dacă rezultatele sunt doar parțiale.
În plus, baia zilnică de seară are în mod cert un efect calmant și relaxant. Vocile blânde ale părinților, senzația de confort din brațele mamei, contribuie și ele la relaxare. Desigur însă, că acesta nu este un motiv pentru a obișnui bebelușul să fie ținut doar în brațe, sau să adoarmă doar în brațe. Tactul și înțelepciunea părinților și a celorlalte persoane ce îngrijesc bebelușul vor stabili întotdeauna măsura corectă între alinare și alint.
Articol citit de 349 persoane
Acest articol nu are comentarii!