Erupția dentară la bebeluși are loc între 6 și 12 luni, dar și aici există variații. Unii sugari pot avea simptome – mâncărimi și disconfort la nivelul gingiilor, salivație excesivă – chiar de la vârsta de 3 luni, înainte de apariția primilor dinți. Oricum, până la 1 an, bebelușul va avea, în general, doar 4 dinți: doi incisivi superiori, și doi inferiori – dacă, bineînțeles, nu apar și câțiva laterali. Totul depinde de fiecare sugar în parte.
Apariția primilor doi dinți centrali de jos (incisivi), de pe mandibulă, are loc între 6 și 10 luni. Între 7 și 16 luni este posibil să mai apară și doi incisivi laterali, dar nu este o regulă.
Primii doi incisivi de sus (de pe maxilar) apar între 7 și 12 luni, iar între 9 și 13 luni mai pot apărea și doi incisivi laterali.
Deci, primii dinți care apar, în jurul vârstei de 6 luni, sunt incisivii centrali mandibulari, sau mai simplu, cei doi dinți de jos din mijloc. Există o convingere populară că dinții pot apărea mai devreme la fetițe decât la băieței, dar iarăși, nu este nici o regulă.
Desigur, încă de la apariția lor, dinții nu trebuie neglijați, ci respectată igiena dentară. Există periuțe cu păr foarte moale pentru sugari, și pastă de dinți pentru sugari, și mama sau persoana care îngrijește sugarul ar trebui ca după fiecare masă, să efectueze un periaj blând al dinților. Se pune, desigur, problema că bebelușii nu știu să scuipe, și de aceea ar fi mai bine să se perieze simplu doar cu periuța, înlăturând eventualele resturi alimentare, sau să se folosească, în loc de pastă, produse naturale, de tipul uleiului de mentă sau prafului de coada-calului măcinată în râșniță. Nu se va folosi bicarbonat, întrucât bicarbonatul din comerț conține și aluminiu.

Desigur, menținerea igienei dentare implică și faptul de a nu da bebelușului spre consum dulciuri sau dulcețuri, nici măcar în cantitate mică - ”pentru a gusta”. Nici zahărul nu este recomandat, este de preferat să i se ofere doar fructe pentru nevoia de dulce, eventual pasate sau în compoturi, sau ceaiuri neîndulcite.
Simptomele erupției dentare
Simptomele erupției dentare, deși nu sunt grave, sunt foarte zgomotoase și jenante pentru bebeluș. Acesta devine agitat, nervos, plânge des, aparent fără motiv, uneori refuză mâncarea, chiar și somnul îi devine mai agitat. Poate prezenta febră sau scaune moi, care nu sunt de cauză infecțioasă. În acest caz, este necesar doar un tratament simptomatic, Paracetamol sirop 5 mlx3/zi și pliculețe de Smecta.
Gingiile pot fi roșii și umflate, sau poate exista, pur și simplu, o salivație abundentă (sialoree), iar sugarul are tendința de a duce toate obiectele la gură, inclusiv jucării, și a le roade, pentru calmarea gingiilor. De aceea, în această perioadă jucăriile de plastic sau cauciuc trebuie spălate foarte des, cu detergenți naturali, sau dezinfectate cu alcool sau oțet. Oricum, jucăriile din plastic dur ar trebui înlăturate, pentru a nu-i răni gingiile. Se înlătură din preajma sugarului și jucăriile de pânză sau pluș, care nu pot fi spălate atât de des, și oricum, este contraindicat să fie duse la gură și supte, întrucât conțin substanțe toxice, microbi și puf, care poate fi îmghițit.
În foarte rare cazuri, este posibil ca gingiile să sângereze. Nu este un motiv de îngrijorare, înseamnă doar că eupția unor dinți se asociază cu ruperea unor chisturi mandibulare, înainte de apariția efectivă a dintelui. În general, sângerarea se oprește după apariția dintelui. Folosirea gelului bucal Calgel, despre care am vorbit, poate aduce ameliorare și în acest caz.
Calmare simptome ale erupției dentare
Și astfel, am ajuns să vorbim și despre metode de calmare a simptomelor erupției dentare. În primul rând, este bine să se calmeze starea de agitație a bebelușului, prin îmbrățișări și cuvinte blânde, iar dacă este posibil, dacă simptomele nu sunt prea puternice, să i se distragă atenția de la ele creindu-i ocupații intersante, jucându-vă cu el. Dacă sugarul este agitat și nu doarme noaptea, se pot da produse homeopate gen Camilia soluție de la Boiron în recipiente unidoză, sau fitoterapice ușoare seara la culcare, gen Ansiodep sirop. Acesta are o pipetă dozatoare, se dă pe kg/corp.
O metodă ușor de aplicat pentru calmarea gingiilor inflamate, pentru părinții care nu au mijloace de a cumpăra geluri bucale, sau nu au ajuns încă să le cumpere, este folosirea de aplicații reci pe gingie. Se masează, sau se tamponează ușor gingia, cu o bucată de tifon, sau o batistă curată, umedă și rece. În cazul gingiilor foarte inflamate, sau a salivației abundente, se poate aplica o bucățică mică de gheață învelită în tifon pe gingie. Dar în nici un caz, nu se dau sugarului alimente congelate pentru a le suge, pentru că prin duritatea lor, îi pot răni gingia. Singurele alimente solide permise sunt piureurile de legume și fructe. Nu i se dau nici măcar bucăți de fructe, ci doar fructe pasate.
Pentru durerile gingivale, se mai pot da orice alte medicamente sau produse naturale calmante, chiar și Paracetamol 5 ml. Se mai poate înmuia tifonul, în loc de apă, în ceai de mușețel sau de gălbenele răcit.
În afară de tratamentul gingiilor inflamate, dacă pielea din jurul guriței prezintă iritații de la salivă, se tratează și aceasta, cu ungvente emoliente și calmante - gen alifie de gălbenele sau Bepanthen.
Din câte se vede, această perioadă a erupției dentare nu este una ușor de suportat de către bebeluș, și chiar de către părinți. Dar, totul se rezolvă cu răbdare, și înarmați cu cunoștințele necesare, pentru a nu exagera dificultățile întâlnite.
Articol citit de 769 persoane
Acest articol nu are comentarii!