Printre cauzele infertilității la femei se numără cel mai adesea disfuncția organelor reproducătoare feminine și creșterea vârstei la care o femeie încearcă să rămână însărcinată. Uneori, nu există un motiv cunoscut pentru infertilitate, iar alteori problemele de fertilitate aparțin bărbaților. Deoarece infertilitatea poate fi extrem de frustrantă, este important să consulți un medic specializat în infertilitate. Acesta te va ajuta să-ți dai seama care sunt motivele infertilității și să găsești cel mai bun tratament pentru fertilitate la femei. Află din acest articol care sunt cele mai comune cauze pentru infertilitatea la femei!

De ce nu pot rămâne însărcinată: cauze

În general, ești diagnosticată cu infertilitate dacă nu rămâi însărcinată după cel puțin 1 an de încercări nereușite sau dacă ai mai multe avorturi spontane. Deși în acest articol vom trata doar cauzele infertilității la femei, trebuie să știi că fertilitatea nu este doar o „problemă a femeii”. Oricare din partenerii unui cuplu poate fi cauza, așadar este important ca amândoi să vă faceți teste de fertilitate pentru a depista eventualele probleme.

Cele mai comune cauze ale infertilității feminine sunt:

  • Vârsta înaintată a femeii

Șansele de a rămâne însărcinată scad brusc după vârsta de 35 de ani. Chiar dacă o femeie are o menstruație normală până la 40 de ani, calitatea ovulelor rămase este redusă, iar șansele de concepție sunt scăzute. Vârsta înaintată reprezintă un factor limitativ nu doar în cazul concepției naturale, ci și la fertilitatea in vitro. Există diverse teste de fertilitate femei care pot fi utilizate pentru a oferi o predicție mai bună a rezervei ovariene.

  • Disfuncție ovulatorie (sau anovulație)

Pentru ca ovulația să aibă loc, o parte a creierului numită hipotalamus determină glanda pituitară să secrete hormoni care declanșează ovarele să producă ovule. Anovulația este atunci când nu se eliberează un ovul din ovar în fiecare lună. Anovulația este cauzată în principal de tulburări endocrine, precum sindromul ovarului polichistic, boli tiroidiene sau probleme cu hipotalamusul. Cu toate acestea, și cicatricile ovariene sau menopauza prematură pot duce, de asemenea, la eșecul ovulației, numărându-se astfel printre cauzele infertilității la femei. 

  • Blocarea trompelor uterine

Blocarea parțială sau completă a trompelor uterine împiedică ovulele fertilizate să călătorească de la locul de fertilizare la uter. De asemenea, poate împiedica sperma să ajungă la ovul. Principalele cauze ale infertilității tubare sunt infecțiile pelvine cauzate de bacterii precum chlamydia sau gonoreea. De asemenea, trompele uterine se pot bloca și din cauza bolilor abdominale sau intervențiilor chirurgicale anterioare sau ca urmare a unei sarcini extrauterine.

  • Endometrioza

Endometrioza este o afecțiune caracterizată prin creșterea excesivă a mucoasei uterului. Celulele endometriale se pot extinde până în exteriorul trompelor uterine, a ovarelor și a vezicii urinare, provocând cicatrici și afectând mișcarea ovulelor și a spermei.

Cauzele infertilității la femei: cei mai importanți factori de risc

Pe lângă disfuncțiile organului reproducător feminin și vârsta înaintată, există și alți factori de risc care pot crește șansele de infertilitate la femei. Aceștia includ:

  • Greutatea corporală (persoanele supraponderale sau subponderale pot avea dificultăți de concepție)
  • Chimioterapia sau radiațiile
  • Expunerea la toxine din mediu (plumb sau pesticide)
  • Consumul excesiv de droguri sau alcool
  • Fumatul
  • Infecțiile repetate sau netratate de chlamydia/gonoree
  • Antecedente de boală inflamatorie pelvină

Diagnosticul de infertilitate la femei

Există mai multe teste care pot fi utilizate pentru a depista cauzele infertilității la femei, printre care:

  • Test de urină sau de sânge - pentru a determina dacă există infecții sau o problemă hormonală, inclusiv funcția tiroidiană
  • Examen pelvin sau laparoscopie - pentru a vedea starea organelor și pentru a căuta blocaj, aderențe sau țesut cicatricial
  • Extragerea unei mostre de mucus și țesut cervical - pentru a determina dacă are loc ovulația
  • Histeroscopia - o procedură prin care se folosește un telescop mic cu o lumină cu fibre pentru a căuta anomalii uterine
  • Ecografia vaginală sau abdominală - pentru a observa mai bine uterul și ovarele
  • Sonohistograma – o procedură care combină ultrasunetele și soluția salină injectată în uter pentru a căuta anomalii sau probleme 

Așadar, cauzele infertilității la femei sunt multiple. Este important să discuți cu un medic specialist pentru a vedea care sunt eventualele probleme de fertilitate și ce tratamente trebuie să urmezi pentru a rămâne însărcinată.  

Sursa foto: Pexels.com

Articol citit de 908 persoane