Dacă îți dorești foarte mult un bebe, este important să știi care este cea mai bună perioadă de fertilitate la femei. De asemenea, trebuie să știi să-ți urmărești foarte bine ciclul menstrual și să iei în considerare faptul că, pe măsură ce înaintezi în vârstă, potențialul tău de reproducere scade. Află din acest articol care este cea mai bună perioadă în care poți rămâne însărcinată!

Calendar fertilitate femei: Iată CE trebuie să știi!

Atunci când încerci să rămâi însărcinată, urmărirea ciclului menstrual te poate ajuta să identifici momentul potrivit pentru concepție.

Iată ce trebuie să știi despre ciclul menstrual, ovulație și perioada de fertilitate la femei:

  • Un ciclu menstrual începe în ziua în care apare o menstruație și se termină cu o zi înainte de următoarea menstruație. Durata unui ciclu menstrual este între 26 și 35 de zile, însă depinde de la o femeie la alta.
  • Ovulația are loc atunci când un ovul este eliberat din oricare dintre cele 2 ovare ale unei femei. Ovulația apare de obicei cu 12 – 14 zile înainte de începerea următoarei menstruații.
  • În general, cea mai bună perioadă de fertilitate la femei este în momentul ovulației sau la 1-2 zile după acest eveniment. Odată eliberat din ovare, ovulul este preluat de trompele uterine, unde va rămâne timp de aproximativ 24 de ore. Concepția apare dacă sperma unui bărbat fecundează ovulul în acest timp, iar ovulul fertilizat, numit acum embrion, trece prin trompele uterine și se implantează în uter.
  • Studiile au arătat că perioada în care poți rămâne însărcinată nu se limitează doar la 1-2 zile după ovulație, ci și în zilele premergătoare ovulației. Acest lucru este posibil deoarece spermatozoizii pot supraviețui până la 5 zile în interiorul corpului feminin.

Cum se poate calcula perioada de fertilitate la femei?

Pentru a identifica cea mai bună perioadă de fertilitate la femei, se pot urmări schimbările corporale ce au loc înainte de ovulație, însă se pot folosi și testele de fertilitate sau calculatoarele de ovulație.

Semnele fizice care îți pot indica ovulația sunt:

  • Schimbarea secreției vaginale. Chiar înainte de ovulație, secreția devine mai clară și mai alunecoasă, asemenea albușului de ou.
  • Dureri abdominale în zona inferioară. Acestea pot fi însoțite de senzația de tensiune de la nivelul sânilor.  

Testele de fertilitate la femei au la bază măsurarea hormonului luteinizant în urină, care crește cu 1-2 zile înainte de ovulație. Testele sunt în general utilizate timp de 5-6 zile înainte de ziua estimată a ovulației.

Calculatorul de ovulație poate fi folosit pentru a verifica ziua de ovulație și pentru a determina zilele în care o femeie are cele mai mari șanse să rămână însărcinată. Aceste calculatoare iau în calcul prima zi a ultimei menstruații și durata ciclului menstrual al unei femei, apoi oferă un interval de zile în care femeia respectivă eliberează un ovul.

Fertilitatea la femei pe măsura înaintării în vârstă

Indiferent cât de bună este starea generală de sănătate, fertilitatea la femei scade pe măsura înaintării  în vârstă. Acest lucru se întâmplă din cauza reducerii naturale a numărului de ovule din ovare, pe măsură ce femeia înaintează în vârstă.

Cei mai fertili ani ai unei femei sunt la 20 de ani. Fertilitatea scade treptat în anii 30, în special după vârsta de 35 de ani. În general, o femeie de 30 de ani are 20% șanse de a rămâne însărcinată. Acest lucru înseamnă că pentru fiecare 100 de femei fertile de 30 de ani care încearcă să rămână însărcinate într-un singur ciclu, 20 vor avea succes, iar celelalte 80 vor fi nevoite să încerce din nou. Până la vârsta de 40 de ani, șansa unei femei este mai mică de 5% pe ciclu. De obicei, aceste procente sunt valabile atât pentru concepția naturală, cât și pentru concepția prin tratament de fertilitate, inclusiv fertilizare in vitro.

Așadar, dacă îți dorești foarte mult un bebeluș, este important să ții cont de aceste aspecte referitoare la fertilitatea la femei. Dacă ți-ai urmărit bine ciclul menstrual și, cu toate acestea, nu ai reușit să concepi, cel mai probabil că este cazul să te adresezi unui medic specialist.    

Referințe: 

https://www.reproductivefacts.org/

https://www.medicalnewstoday.com/

Sursa foto: Pixabay.com

 

Articol citit de 1642 persoane