Anestezia epidurală este cel mai frecvent tip de anestezic utilizat pentru ameliorarea durerii în timpul travaliului. În general, este o procedură medicală ușoară și sigură, însă este important să ai mai multe informații ca să te decizi dacă apelezi la ea sau nu. Îți prezentăm în acest articol ce înseamnă o epidurală, ce femei sunt eligible pentru ea și ce riscuri implică această anestezie!
Ce este epidurala?
O epidurală este o injecție în spate care se face femeilor însărcinate în travaliu pentru a nu simți durerea în partea inferioară a corpului. Procedura constă în introducerea unui ac și a unui tub mic, numit cateter, în partea inferioară a spatelui. Acul este îndepărtat, iar prin cateter se administrează medicamentul printr-un tub. Medicul anestezist va putea efectua o anestezie epidurală în orice moment al travaliului (fie la început, mijloc sau spre sfârșit), după ce s-a consultat cu medicul ginecolog.
Când NU este recomandată anestezia epidurală?
Nu toate femeile pot opta pentru o epidurală. Cele mai frecvente motive pentru care NU este recomandată o epidurală în timpul travaliului sunt:
- Tensiune arterială foarte scăzută
- Tulburări de sângerare sau coagulare
- Infecții ale sângelui
- Infecție a pielii sau un tatuaj recent în zona inferioară a spatelui
Cât durează efectul unei epidurale?
Anestezia epidurală poate avea efect pentru o perioadă destul de lungă, de la câteva ore până la câteva zile, atâta timp cât cateterul este la locul său și sunt administrate medicamentele. Unii medici solicită ca epidurala să fie oprită în timpul procesului de împingere, pentru a permite femeii însărcinate să simtă presiunea capului bebelușului și să se creeze impulsul de a impinge. După ce medicamentul este oprit și cateterul îndepărtat, poate dura până la 4 ore până ce amorțeala dispare.
Epidurala afectează copilul?
Cantitatea de medicament care ajunge la copil de la anestezia epidurală este foarte mică, așadar riscul de a afecta copilul este foarte mic. Studiile au arătat că epidurala nu afectează scorul Apgar al nou-născutului și nici nu crește riscul de a avea nevoie de terapie intensivă neonatală.
Anestezie epidurală: riscuri
Anestezia epidurală este în general sigură, însă, ca orice procedură medicală, ea vine la pachet cu anumite riscuri. Acestea pot include:
- Scăderea tensiunii arteriale. Dacă tensiunea scade, este posibil să te simți rău. Medicul îți va monitoriza nivelul tensiunii și, dacă este necesar, îți va administra lichide și medicamente.
- Pierderea controlului vezicii urinare. Epidurala afectează nervii din jurul vezicii urinare, ceea ce te poate face să nu simți dacă aceasta este plină. Controlul vezicii urinare revine la normal atunci când efectul epiduralei dispare.
- Iritarea pielii. Acesta poate fi un efect secundar al medicamentelor care sunt folosite în epidurală.
- Dureri de cap. Dacă se scurge o cantitate mare de lichid la nivelul coloanei, pot apărea dureri de cap puternice. Durea de cap poate apărea și la 5 zile după anestezia epidurală dar, de obicei, se vindecă de la sine. Cu toate acestea, în cazul în care durerile au o durată de 24 de ore sau mai mult, este nevoie de un tratament specific.
- Probleme de respirație. Uneori, medicamentele utilizate într-o epidurală pot provoca respirație lentă sau somnolență.
- Leziuni temporare ale nervilor. Deși acest lucru este rar, acul sau tubul epidural poate afecta nervii. Leziunile nervoase pot cauza pierderea senzației sau a mișcării în părțile inferioare ale corpului. Cel mai frecvent simptom este amorțirea unei zone mici a corpului, care poate dura câteva zile sau chiar săptămâni.
- Infecţie. Este posibil să apară o infecție în jurul pielii de lângă tubul epidural. În acest caz, poate fi nevoie de tratament cu antibiotic.
- Leziuni permanente ale nervilor. În cazuri rare, o epidurală poate duce la pierderea permanentă a senzației sau a mișcării, la unul sau ambele picioare. Acest lucru se poate întâmpla dacă este afectată direct măduva spinării de la acul sau cateterul epidural, dacă există o infecție profundă în zona epidurală sau în apropierea măduvei spinării, dacă este o sângerare în zona epidurală sau dacă se injectează accidental medicamente greșite în cateterul epidural. Totuși, aceste evenimente sunt rare.
Rahianestezie sau epidurală?
Rahianestezia poate fi folosită uneori în combinație cu o anestezie epidurală în timpul travaliului pentru a oferi ameliorarea imediată a durerii. Rahianestezia, asemenea epiduralei, implică o injecție în partea inferioară a spatelui. În timp ce stai în șezut sau întinsă pe o parte, o cantitate mică de medicamente este injectată în lichidul cefalorahidian pentru a amorți jumătatea inferioară a corpului. Rahianestezia are efect rapid, dar durează doar o oră sau două și se administrează de obicei o singură dată în timpul travaliului. Epidurala oferă o ameliorare continuă a durerii după ce blocajul coloanei vertebrale dispare.
Așadar, anestezia epidurală poate fi de folos în timpul travaliului, deoarece îți ameliorează durerile. Deși este în general sigură, poate implica anumite riscuri. Este important să discuți cu medicul tău despre această procedură ca să decizi dacă apelezi la ea sau nu.
Referințe:
https://www.nhs.uk/conditions/epidural/
https://www.healthline.com/health/pregnancy/how-long-does-an-epidural-last#what-it-is
Sursa foto: Shutterstock.com
Articol citit de 5251 persoane
Acest articol nu are comentarii!