Deși în general, operația de cezariană este una sigură și nu provoacă complicații majore, există anumite riscuri asociate cu această procedură, despre care se vorbește destul de rar. Tot mai multe viitoare mămici apelează la nașterea prin cezariană, fără să aibă vreo problemă de sănătate care să le împiedice să nască natural. Află din acest articol care sunt dezavantajele operației de cezariană!
Când ar trebui să se apelezi la operația de cezariană?
În mod obișnuit, medicul ginecolog ar trebui să recomande operația de cezariană doar în cazul în care există anumite afecțiuni sau condiții medicale care ar putea împiedica femeia însărcinată să nască natural. În aceste situații, cezariana poate reduce riscul de consecințe grave și poate salva multe vieți.
Cele mai comune motive pentru alegerea unei nașteri prin cezariană incud:
- Existența unei infecții active la femeia însărcinată
- Antecedente de nașteri anterioare prin cezariană
- Afecțiuni specifice privind sarcina, precum placenta previa sau abrupția placentară
- Anumite afecțiuni medicale ale femeiii însărcinate (de exemplu diabet)
- Probleme la nașterea normală (travaliul nu progresează în siguranță, complicații spontane care pune copilul în pericol, greutatea prea mare a copilului etc)
Dezavantaje și riscuri cezariană
Dacă femeia însărcinată nu are probleme de sănătate, are o sarcină normală și nu apar complicații în timpul travaliului, nu există motive pentru operația de cezariană. Această procedură poate avea anumite dezavantaje și riscuri, printre care se disting:
- Infecții postoperatorii
Cea mai întâlnită infecție postoperatorie este infecția la locul inciziei, pe straturile exterioare ale pielii. Infecția este asociată cu febră și dureri abdominale. În unele cazuri, infecțiile pot provoca abcese care se umplu cu puroi. În acest caz, operația trebuie redeschidă pentru a drena și curăța zona infectată, iar recuperarea este destul de lentă. De asemenea, în situații rare, infecția se poate răspândi și la alte organe, iar acest lucru poate fi periculos.
Alte infecții care pot apărea în urma operației de cezariană includ: infecții urinare, endomiometrita, infecția uterului sau sepsis.
- Pierderi de sânge sau cheaguri periculoase
Uterul unei femei însărcinate este puternic vascularizat. La nașterea prin cezariană, medicul chirurg taie vasele de sânge mari pentru a deschide uterul și a avea acces la copil. În majoritatea cazurilor, nu există probleme de sângerare masivă, însă uneori acestea pot apărea și pot provoca complicații grave.
Formarea cheagurilor de sânge este una dintre cele mai serioase riscuri de cezariană. Acestea pot apărea în picioarele mamei sau în zona pelviană. Dacă se desprind, el pot ajunge la plămâni, provocând embolie pulmonară. Această complicație este principala cauză de deces în rândul femeilor însărcinate din majoritatea țărilor dezvoltate. Dacă cheagul de sânge este găsit devreme, el se poate trata prin administrarea unui medicament care diluează sângele.
- Recuperarea de lungă durată
Recuperarea după cezariană durează mai mult decât recuperarea după o naștere naturală deoarece procedura implică tăierea mușchilor abdomenului. În general, o femeie care a suferit o operație de cezariană se reface în medie după 4-6 săptămâni, în timp ce una care a născut natural se reface în 1-2 săptămâni.
- Probleme ale nou-născutului
Sugarii care sunt născuți prin cezariană au șanse mai ridicate de a avea nevoie de terapie intensivă neonatală pentru dezvoltarea organelor imature (dacă nașterea este prematură din cauza unei vârste gestaționale incorecte).
De asemenea, cei mici pot avea probleme de respirație sau un scor Apgar scăzut (probleme temporare de sănătate generală). În plus, pot exista accidente în care nou-născutul să fie rănit de la instrumentele chirurgicale. Din fericire, de obicei aceste accidente sunt rare și tăieturile sunt mici și se vindecă rapid.
Conform mai multor studii, copiii născuți prin cezariană au mai multe șanse de a dezvolta astm bronșic, diabet de tip I, alergii, obezitate și funcționare cognitivă generală redusă.
Alte complicații ce pot apărea după operația de cezariană
Există și alte probleme ce pot apărea după operația de cezariană, precum:
- Leziuni ale organelor (vezica urinară) și probleme intestinale
- Greață, vărsături și dureri de cap severe (deseori legate de anestezie)
- Probleme emoționale
- Histerectomie
De asemenea, pe termen lung femeile care nasc prin cezariană au un risc crescut de probleme cu sarcinile ulterioare, precum:
- Desprinderea operației de cezariană în timpul unei sarcini ulterioare sau al travaliului (ruptura uterului)
- Placenta previa (creșterea placentei în partea inferioară în uter, blocând colul uterin)
- Placenta accreta, placenta increta sau placenta percreta (când placenta crește mai adânc în peretele uterin decât în mod normal)
Așadar, operația de cezariană este recomandată atunci când există anumite afecțiuni sau condiții medicale care pot împiedica mama să nască natural. Cezariana poate salva viața mamei și a fătului, însă există anumite riscuri, atât pe termen scurt, cât și lung. Dacă alegi să programezi o cezariană pentru confortul de a planifica exact când și cum se va naște copilul tău, este vital să iei în considerare și potențialele complicații. Discută cu medicul ginecolog și analizează toate avantajele și dezavantajele unei astfel de proceduri!
Referințe:
https://www.aafp.org/afp/2015/0201/p178.html
https://www.ariadnelabs.org/resources/articles/study-tracks-long-term-health-risks-to-women-after-having-a-c-section/
Sursa foto: Pexels.com
Articol citit de 1683 persoane
Acest articol nu are comentarii!