Foarte multe proaspete mămici sunt îngrijorate că nu au suficient lapte pentru bebelușul lor și caută remedii pentru stimularea lactației. Este important de știut că un procent mic din femeile care alăptează au într-adevăr o cantitate foarte scăzută de lapte matern. Totuși, dacă vrei să te asiguri că îți hrănești bebelușul în mod corespunzător, îți prezentăm în acest articol cum îți poți menține rezerva de lapte la un nivel care satisface nevoile celui mic.

Cauzele producției reduse de lapte matern

Producția de lapte matern este controlată de hormonul prolactină. Stimularea mameloanelor controlează eliberarea de prolactină, în timp ce oxitocina controlează eliberarea de lapte.

Aprovizionarea insuficientă a copilului cu lapte matern poate rezulta din:

  • Poziționarea și atașarea incorectă a bebelușului la sân (acest lucru duce la drenajul incomplet al sânilor)
  • Hrăniri rare, restricționate, limitate
  • Naștere prematură
  • Fumatul (acest obicei nociv este asociat cu scăderea producției de lapte, ceea ce duce și la înțărcarea mai devreme a bebelușului)
  • Stres accentuat, oboseală
  • Anumite afecțiuni medicale (diabet, sindromul ovarelor polichistice)
  • Intervenții chirurgicale anterioare la sâni

De asemenea, în anumite perioade de creștere, copilul are o nevoie crescută de lapte și pare că nu se hrănește sufficient. Este important ca mama să pună la sân copilul de fiecare dată când acesta are nevoie. În acest fel, corpul va recunoaște nevoia suplimentară de lapte și va produce o cantitate mai mare.

3 metode eficiente pentru stimularea lactației

Iată ce poți face pentru a asigura necesarul de lapte matern pentru bebelușul tău:

1. Alăptează mai des

Este esențial să alăptezi des, la cerere. Acest lucru înseamnă să-I oferi lapte copilului de fiecare dată când vezi că vrea să bea. De asemenea, este important să lași bebelușul să decidă când să oprească hrănirea. Cu cât alăptezi mai mult, cu atât sânii tăi produc mai mult lapte. De obicei, un nou-născut poate solicita să fie hrănit de 8 până la 12 ori pe zi, însă pot fi mai multe sau mai puține alăptări zilnice, în funcție de nevoie.

2. Alăptează la amândoi sânii la o masă

Încearcă să ții copilul la un sân până când acesta a fost scurs complet de lapte, apoi poți schimba la celălalt sân. În plus, poți folosi pompa pentru a scoate tot laptele din sân după ce copilul a terminat de supt. Dacă scoți tot laptele, va avea loc stimularea lactației deoarece corpul știe că trebuie să producă o cantitate mai mare pentru următoarea hrănire.

3. Ai grijă de sănătatea ta

Atunci când alăptezi, este important să ai grijă de sănătatea ta. Acest lucru înseamnă să ai o dietă nutritivă, să bei multă apă și să dormi cât de mult poți. Odihna și eliminarea stresului au un rol important în stimularea lactației. Unele persoane apelează la remedii naturiste și suplimente pe bază de plante și medicamente, însă acest lucru trebuie realizat doar la recomandarea medicului.

Alimente pentru stimularea lactației

Anumite plante și alimente pot ajuta la stimularea lactației. Acestea includ:

  • Usturoi

Unele persoane consideră că usturoiul acționează ca un agent galctogen, cee ace înseamnă că stimulează producția de lapte matern. Totuși, este important ca usturoiul să nu fie consumat în cantități mari deoarece poate schimba gustul laptelui, care poate să nu fie pe placul copilului.

  • Fulgi de ovăz

Făina de ovăz este o sursă bună de fier și fibre, având efecte benefice asupra digestiei atât a mamei, cât și a bebelușului. Menținerea nivelului de fier este o modalitate excelentă de a stimula lactația.

  • Semințe de schinduf

Unele studii au arătat că semințele de schinduf sunt eficiente pentru stimularea lactației. Totuși, este important de știut că pot apărea efecte secundare din cauza consumului de semințe de schinduf, și anume: diaree, agravarea astmului și schimbarea gustului laptelui.

  • Fenicul

Unele studii sugerează că feniculul poate crește nivelul de prolactină, principalul hormon responsabil pentru stimularea producției de lapte. Se consideră că el poate crește volumul laptelui și creșterea în greutate a sugarului.

  • Drojdie de bere

Bogată în vitamine B, fier, proteine, crom și seleniu, drojdia de bere este folosită în mod obișnuit ca supliment nutritiv. În plus, este recomandată în mod obișnuit ca stimulent pentru producția de lapte matern. Atenție, însă, deoarece drojdia de bere este super amară și trece ușor în laptele matern, poate provoca gaze și agitație la unii sugari.

Iată ce îți recomandă nutriționiștii să mai mănânci ca să ai lapte:

  • Mărar
  • Caise
  • Sparanghel
  • Sfeclă roșie
  • Semințe de susan, mac, chimen, anason și coriandru

Așadar, stimularea lactației se poate face în mod natural, fără a apela la medicamente. Dacă vezi că bebelușul ia în greutate și are suficiente scutece umede, cel mai probabil ai suficient lapte pentru nevoile sale.

Referințe:

https://www.healthline.com/health/parenting/how-to-increase-breast-milk#diagnosis

https://www.todaysparent.com/baby/breastfeeding/7-foods-to-boost-your-breastmilk/

Sursa foto: Pexels.com

Articol citit de 553 persoane