Fenomenul de bullying în școli a prins amploare și în România. Copiii sunt agresați atât fizic, cât și verbal, iar aceste acte violente au un impact extrem de puternic asupra sănătății lor fizice și mentale. Bullying-ul lasă sechele emoționale foarte adânci și pot transforma viața copilului agresat într-un coșmar. Află din acest articol cum îți dai seama dacă copilul tău este victma bullying-ului și ce poți face pentru a-l ajuta!
Ce este bullying-ul în școli?
Bullying-ul în școli reprezintă chinuirea repetată a unui coleg de școală prin vorbe defăimătoare sau comportament violent. Bullying-ul poate include amenințarea, batjocorirea, excluderea dintr-un grup, împiedicarea unui copil să meargă sau să facă ceea ce își dorește. De asemenea, se poate ajunge la împingere și lovire sau la stoarcerea de bani cu ajutorul amenințărilor sau abuzului fizic constant. Unii copii îi agresează pe alții răspândind zvonuri despre ei sau folosind rețelele de socializare pentru a-i batjocori și răni sentimentele.
Tachinarea poate fi ceva obișnuit între colegi și nu este neapărat periculoasă. Însă, se poate vorbi de bullying dacă tachinarea devine hărțuire, adică implică un comportament agresiv, constant și rănește, fie la nivel fizic, fie emoțional. Efectele bullying-ului în școli pot fi grave și pot afecta sentimentul de siguranță și stima de sine a copiilor. În cazuri extreme, bullying-ul poate provoca adevărate tragedii.
Simptomele bullying-ului: cum îți dai seama că un copil este agresat
În cazul în care copilul tău nu vorbește despre hărțuire și nu are semne vizibile de abuz fizic pe corp (vânătăi sau răni), poate fi destul de dificil să-ți dai seama de bullying-ul din școli. Cu toate acestea, există anumite semnale de avertizare, iată care sunt acestea:

- Copilul și-a schimbat comportamentul (este neliniștit, supărat)
- Nu mănâncă, nu doarme bine sau nu face lucrurile care îi plac
- Nu vrea să meargă la școală sau evit anumite rute obișnuite
- Îi lipsesc bani
- Îi scad performanțele academice (ia note mai mici decât de obicei)
Profilul victimei bullying-ului în școli
Agresorii se pot lua de orice coleg din jurul lor. Totuși, de cele mai multe ori, ei îi vor alege pe copiii care par ușor de rănit și pe care îi pot intimida cu succes. Aceștia sunt copiii care:
- Sunt în general mai singuratici
- Sunt stresați, fie acasă, fie la școală
- Au un handicap sau un defect fizic
- Nu sunt buni la sport sau au probleme la învățătură
- Sunt așa-ziși ”tocilari”
- Sunt mai slabi din punct de vedere fizic sau sunt mai mici ca vârstă.
Ocazional, copiii provoacă alți copii să contribuie la agresiune.
Ce pot face părinții victimelor bullying-ului în școli?
Există mai multe lucruri pe care părinții le pot face pentru a-și ajuta copilul care este victima bullying-ului în școli. Acestea includ:
- Să-și asculte copilul și să-i ia în serios sentimentele și temerile
- Să-i spună copilului că nu este singur și că vor căuta împreună o soluție
- Să nu dea vina pe copil spunând că este prea slab și reproșându-i că nu ripostează
- Să-și ajute copilul să se gândească la modalități de a evita situația (de exemplu, să meargă acasă împreună cu un grup de copii cu care se simte în siguranță)
- Dacă este vorba de bullying verbal, să-și învețe copilul să spună STOP, apoi să ignore cuvintele defăimătoare ale abuzatorului
- Să-și încurajeze copilul să discute cu un profesor și să discute separat și părintele cu cadrul didactic
- Să-i crească încrederea în sine a copilului (de exemplu, să-l încurajeze să-și petreacă timpul cu copiii care au o influență pozitivă și care-l fac să se simtă bine)
- Să strângă informații despre comportamentul agresiv și să se adreseze inclusiv poliției
Așadar, bullying-ul în școli este un fenomen care nu trebuie ignorat. Fii atent la copilul tău, discută cu el și ascultă-l pentru a identifica orice problemă.
Sursa foto: Pexels.com
Articol citit de 184 persoane
Acest articol nu are comentarii!