Divorțul este, fără doar și poate, un eveniment traumatizant în dezvoltarea unui copil, deoarece, în percepția lor, înseamnă pierderea unui membru al familiei. Atunci când le vorbești despre divorț, copiii pot fi triști, furioși sau anxioși, întrucât au nevoie de timp pentru a accepta faptul că viața lor se va schimba.

Află ce impact are divorțul asupra unui copil în funcție de vârstă, dar și cum poți vorbi cu el mai ușor, mai jos:

Cum sunt afectați copiii cu vârste mai mici de 18 luni

În copilărie, bebelușii simt tensiunea din casă și dintre părinții lor, în ciuda faptului că nu pot înțelege motivele conflictului. Mai mult de atât, dacă tensiunea continuă, bebelușii pot deveni iritabili și anxioși, mai ales în preajma oamenilor și pot prezenta întârzieri în dezvoltare.

Pentru a face mai ușoară tranziția, asigură-te că au mereu o rutină în ceea ce privește programul de somn și de mese. Cere ajutorul prietenilor sau al familiei atunci când simți că ai nevoie de ajutor.

Cum sunt afectați copiii cu vârste mai cuprinse între 18 luni și trei ani

În primii ani de viață, copiii au o legătură unică cu părinții, astfel că un divorț poate fi greu de acceptat sau de înțeles. Mai mult de atât, aceștia pot crede că ei sunt motivul din spatele divorțului și pot avea crize de plâns, vor cere atenție mai mult decât obicei. Totodată, experții sunt de părere că în unele cazuri poate să apară teama de abandon ori pot să se confrunte cu probleme de somn.

Pentru a ușura această perioadă este important ca ambii părinți să petreacă timp de calitate cu copilul și să le ofere atenție. Este important, de asemenea, să-i asculți sentimentele, să citiți împreună și asigurați-i că nu sunt vinovați de divorț.

Cum sunt afectați copiii cu vârste mai cuprinse între 3 și 6 ani

Preșcolarii nu înțeleg noțiunea de divorț și nici nu își doresc ca părinții lor să se separe, indiferent de cât de tensionată este situația de acasă. Și ei pot crede că sunt responsabili de separarea părinților și pot dezvolta sentimente de nesiguranță, își pot ascunde furia și neputința și se pot confrunta cu niște coșmaruri.

Pentru a te asigura că ei se simt în siguranță și nu vor dezvolta alte probleme cere sfatul unui specialist cu care să vorbească, să-și exprime sentimentele. Poți apela, de asemenea, și la ajutorul unor cărți potrivite pentru vârsta lor despre acest subiect. De asemenea, setează un program de vizită și asigură-te că petrece timp și cu părintele celălalt. Este vital pentru dezvoltarea armonioasă a copilului.

Cum sunt afectați copiii cu vârste mai cuprinse între 6 și 11 ani

La această vârstă, copiii pot resimți o teamă de abandon. Ei nu înțeleg conceptul de divorț, mai ales cei cu vârste între 5 și opt ani, motiv pentru care pot fi îngrijorați. De cealaltă parte, cei mai mari îi pot învinovăți pe părinți, considerând că sunt răi, egoiști și pot experimenta chiar și anxietate, furie și depresie.

Pentru a le restabili stima de sine și sentimentul de siguranță este important ca fiecare părinte să petreacă timp de calitate cu acesta. Totodată, amintiți-i frecvent că niciunul dintre părinți nu-l va abandona, precum și că divorțul nu are nicio legătură cu ei.

Credit foto: Shutterstock

Articol citit de 206 persoane