Să fii un părinte prea protector cu copilul tău nu este tocmai potrivit, întrucât contribuie la reducerea stimei de sine.

”Mă simt inutil.”, ”Nu sunt bun pentru nimic”, ”Întotdeauna pierd la jocuri.”, acestea sunt replici pe care mulți dintre copii le folosesc zi de zi, motiv pentru care îți propunem să înveți cum să gestionezi astfel de remarci, pentru a-l ajuta să-și recapete încrederea în el.

Potrivit specialiștilor, atunci când un copil îți spune că se simte inutil, cu siguranță este disperat. Cel mai probabil nu se simte ori se întâmplă ceva cu el. Ce poți face în astfel de situații, află mai jos:

Ascultă și pune întrebări

Este important să-ți cunoști copilul, motiv pentru care ascultă-l atunci când îți spune că se simte inutil, încearcă să înțelegi care sunt motivele pentru care crede asta. Totodată, evită să faci glume pe seama lui și îndrumă-l să-și descopere calitățile, pentru a-și canaliza atenția spre altceva.

Încurajează-l să-și accepte defectele

Este important ca fiecare om să-și cunoască și să-și accepte defectele. Nimeni nu este perfect, așa că trebuie să-l înveți pe prichindelul tău să aibă încredere în el, să fie bun cu el. Da, se întâmplă ca anumite lucruri să nu iasă bine, dar amintește-i că va evolua pe măsură ce va exersa.

Ajută-l să nu mai pună etichete

Potrivit specialiștilor, se pare că este util și benefic pentru dezvoltarea armonioasă a copiilor ca ei să nu fie stricți, să nu emită generalități. Adică să nu se gândească în termeni de totul sau nimic ori niciodată sau întotdeauna. Spre exemplu, în acest caz, îl poți învăța să fie tolerant, iar asta o poate face afirmând: ”poate că astăzi nu am câștigat acest joc, însă data viitoare cu siguranță va fi mai bine.” În plus, trebuie să țină cont întotdeauna de vârsta copiilor, și aceasta poate influența stima de sine.

Totodată, pentru o dezvoltare emoțională armonioasă este important să eviți comparațiile cu diferiți membri ai familiei ori cu alți copii.

Credit foto: Shutterstock

Articol citit de 205 persoane