Există, desigur, multe lucruri pe care părinții trebuie să îi învețe pe copii, dar dintre acestea, câteva sunt necesare cu precădere vieții lor.
Igiena corporala
Primul dintre acestea este întreținerea igienei corporale – ceea ce cuprinde igiena personală și a hainelor. Încă de mici, copiii trebuie învățați să se spele pe dinți seara și dimineața, în acest scop părinții cumpărându-le pastă și periuță adecvată vârstei lor. Pastele de dinți pentru copii au diferite gusturi și arome de fructe, încât utilizarea lor este foarte plăcută, iar periuțele sunt mai moi decât cele pentru adulți. În concluzie, există toate atuurile ca spălatul pe dinți să devină o activitate plăcută, cu condiția ca părinții să îi învețe pe copii perseverența și obligativitatea - nu se sare peste un periaj, chiar dacă suntem obosiți seara, de exemplu. Cât despre tehnica spălării pe dinți, aceasta se învață și la grădiniță, la orele de igienă, și la școală în clasa întâi, dar primii care trebuie să îi învețe pe copii sunt părinții, eventual cu ajutorul medicului stomatolog: se periază dinții de sus anterior și posterior (în față și în spate), apoi cei de jos la fel, apoi, rândul de măsele din dreapta sus, dreapta jos, stânga sus, stânga jos, în toate direcțiile, inclusiv pe interior, La sfîrșit, se clătește bine gura de pastă de dinți cu apă dintr-un pahar anume pregătit, eventual făcând și gargară. Se clătește și periuța, nu se lasă așa cum am folosit-o.
Alte componente ale igienei sunt spălatul de dimineață cu apă rece pe față, gât și eventual urechi, apoi cu apă călduță pe dinți. În plus, înainte de fiecare masă, se spală mâinile cu apă caldă și săpun. Sâmbătă seara se face baia generală, iar vara, chiar și mai des, baia putând fi înlocuită de câte un duș călduț în fiecare seară, sau ori de cîte ori este nevoie, Este un obicei care ar trebui menținut de copil oriunde se duce, chiar și în absența părinților (de exemplu, într-o tabără școlară). De fapt, toate obiceiurile trebuie menținute de copil oriunde, inclusiv spălatul pe dinți.

În afară de igiena personală, copiii trebuie să știe să își păstreze și hainele curate, iar dacă acestea se murdăresc, să le pună la coșul cu rufe murdare. Important este să știe că lemjeria intimă trebuie schimbată foarte des, chiar în fiecare zi, iar restul hainelor, dacă se murdăresc, nu mai trebuie luate la purtare (ex.cămăși cu gulerul murdar, tricouri pătate, bluze care miros a transpirație, ciorapi murdari). O dată ce le învață, copiilor le va fi ușor să păstreze aceste reguli de igienă toată viața.
Alte reguli adiționale care le pot fi de folos oriunde merg: să învețe să își așeze cămășile, rochițele și pantalonașii pe umerașe atunci când se dezbracă, iar restul hainelor, frunos împăturite, dacă nu sunt de dat la spălat, gata pentru a fi purtate a doua zi. Ordinea în păstrarea hainelor îi va ajuta să le găsească în bună-stare a doua zi, și în plus, le va crea copiilor o foarte bună imagine atunci când vor merge în vizită la rude, sau în tabere.
Hrana sanatoasa
Un alt obicei sănătos pe care ar trebui să îl cultive copiii este acela de a se hrăni sănătos,și a nu sări peste mese. Hrana sănătoasă înseamnă, de fapt:
- a lua cele trei mese ale zilei - compuse din mâncăruri sănătoase și cât mai naturale: legume, carne slabă sau pește, sau paste, sau ou, brânză proaspătă, o felie de pîine, iar la desert, fructe sau patiserii de casă;
- plus două gustări: un pahar de iaurt cu cerale, sau câteva fructe, sau biscuiți cu lapte.
Nu trebuie obișnuiți copiii cu fast-food gen MacDomalds sau KFC, nici cu dulciuri concentrate cumpărate din supermarketuri - nesănătoase prin conținutul în zahăr și E-uri, conservanți.
Desigur, pentru variație, este permisă o vizită pe lună la acest tip de localuri, dar să nu se depășească această limită, și cu atât mai puțin, copiii să nu își facă un obicei din a cere astfel de vizite. Ei trebuie învățați foarte bine pericolele alimentației nesănătoase, pe înțelesul lor: veți deveni foarte grași, nu vă veți mai putea mișca, dinții vi se vor strica și vor durea, etc.
Odihna suficienta
Un alt obicei sănătos pe care copiii ar trebui să îl deprindă este odihna suficientă, și în special, respectarea orelor de somn de seara și la prânz.
Desigur, unii copii vor fi foarte refractari, dar măcar atât timp cât sunt sub ochii părinților, ei trebuie obligați să respecte orele de somn (culcatul la opt seara în perioada preșcolară, apoi maximum la nouă seara în perioada școlarului mic, și zece seara școlarul mare).
Dacă ei vor deprinde acest obicei, îl vor păstra și când vor pleca de acasă.
Desigur, vor mai face și excese (în tabere, de exemplu), dar organismul însuși le va cere a doua zi să respecte orarul.
Pe lângă ceea ce simt copiii înșiși cu privire la îndeplinirea orarului de somn și odihnă, părinții trebuie să le explice faptul că somnul crește capacitățile intelectuale: memoria, concemtrarea, și pe de altă parte, ajută la refacereea neuronilor și a sistemului nervos, iar dacă vor să obțină rezultate bune la școală, și să își păstreze o minte limpede și la vârste înaintate, trebuie neapărat să fie odihniți.
Activitate fizica
Un alt obicei sănătos pe care copiii ar trebui să îl cultive este activitatea fizică, mișcarea. Este bine ca un copil să nu se învețe să fie sedentar (să își petreacă majoritatea timpului în casă, la calculator), ci, chiar dacă nu practică un sport anume, să simtă nevoia să facă mișcare cât mai des - fie și o alergare în jurul blocului, sau prin parc, sau să se ofere să ducă gunoiul, sau să facă mici cumpărături - pentru a ieși din casă și a face puțină mișcare.
Desigur, părinții pot și organiza mici ieșiri sportive în familie, în parc sau în locurile special amenajate pentru fitness în aer liber, sau chiar pot iniția un meci de fotbal sau handbal în familie, sau cu vecinii. Și desigur, curățenia generală a casei este un prilej la care toată familia trebuie să participe, fiecare după puteri, aceasta creind și ocazia unei activități fizice.
Acestea sunt doar câteva obiceuri sănătoase de bază pe care fiecare copil ar trebui învățat să le practice, și să le mențină toată viața. De fapt, dacă este învățat din copilărie, sunt toate șansele ca aceste obiceuri să persiste toată viața.
Desigur, mai sunt și alte obiceuri bune de urmat: obiceiul lecturii, al socializării și capacității de a-și face prieteni, al ajutorării celorlalți și amabilității, etc. Dar de fapt, acestea sunt, mai curând, abiltăți sociale, și am vorbit despre ele într-un alt articol.
Articol citit de 151 persoane
Acest articol nu are comentarii!