Să consumi carne în timpul sarcinii te poate ajuta să-i oferi organismului cantitatea de proteine și fier de care are nevoie pentru a ”susține” dezvoltarea fătului. Totodată, ajută la prevenirea anemiei și la reducerea unor afecțiuni ale fătului, atrag atenția oamenii de știință.

Potrivit studiilor de specialitate, consumul de carne în timpul sarcinii nu este obligatoriu, dar poate fi benefic pentru organism, furnizându-i cantitatea de proteine de care are nevoie, precum și alți nutrienți benefici pentru sănătate.

Deși multe femei se întreabă dacă au voie să consume carne în timpul sarcinii, ei bine, răspunsul este da. Trebuie, însă, ca aceasta să fie gătită bine și să te asiguri că nu este contaminată, deoarece poate duce la afectarea dezvoltării fătului. Cum știi că este bine gătită? Ei bine, aceasta n-ar trebui să aibă deloc acea culoare roz în interior.

Ce beneficii are consumul de carne în sarcină

Când vine vorba de carne, trebuie să știi că aceasta are un aport nutrițional ridicat și ar trebui să se regăsească în fiecare dietă. Aceasta conține, de asemneea, și proteine și minerale esențiale ce contribuie la menținerea sănătății.

Carnea conține, de asemenea, și fier, nutrient esențial, întrucât în timpul sarcinii, volumul sângelui crește, fapt pentru care este necesară o cantitate mai mare de fier. În cazul în care acesta nu se regăsește în organism, poate să apară anemia.

Totodată, este important să alegi să consumi carne slabă, de pui, curcan sau vită și să fie gătită bine. Poți verifica acest lucru tăind pur și simplu cea mai groasă parte a bucății de carne sau folosind un termometru de gătit carnea.

Carnea negătită poate duce la toxiinfecția alimentară cauzată de Salmonella, iar riscurile sunt mai mari în timpul sarcinii, când sistemul imunitar nu funcționează tocmai la cote înalte. Aceasta nu va afecta copilul, însă în cazul mamei poate determina vărsături, diaree severă, dureri abdominale, cefalee ori febră.

Totodată, femeile însărcinate ar trebui să renunțe la carnea procesată, precum salam, șuncă, pate, crenvurști, cârnați sau alte preparate despre care nu știu cum au fost manevrate ori dacă au fost sau nu bine gătite.

Nu sunt recomandate nici carnea de pește care provin de la specii care au trăit în ape contaminate cu mercur. Tonul, în special, poate avea un conţinut important de mercur, provenind mai des din zone cu ape poluate. Femeile însărcinate ar trebui să evite, de asemenea, și carnea de rechin, macrou, pește spadă, știucă sau halibut.

Credit foto: Shutterstock

Articol citit de 729 persoane