Majoritatea femeilor fac vergeturi în sarcină din cauza întinderii pielii abdomenului peste măsură. Vergeturile pot apărea pe abdomen, sâni, fese, coapse sau pe brațele femeii înărcinate. De obicei, ele nu se pot vindeca complet, însă pot fi prevenite într-o oarecare măsură. De asemenea, se estompează cu timpul. Îți prezentăm în acest articol mai multe informații utile despre vergeturile în sarcină, când apar, cum le poți preveni și care sunt cele mai remedii pentru ameliorarea lor!
Ce sunt vergeturile?
Vergeturile sunt linii inestetice, vizibile la suprafața pielii. Ele pot fi roz, roșii, violet sau maro. Cauzele apariției vergeturilor în sarcină nu sunt pe deplin cunoscute, însă specialiștii consideră că acestea sunt provocate de creșterea nivelului de hormoni de sarcină și de întinderea țesutului de sub piele.
Genetica joacă un rol important în dezvoltarea vergeturilor. De exemplu, dacă mama ta le-a avut, este foarte probabil să le ai și tu. Unii specialiști susțin că acumularea foarte rapidă a kilogramelor în plus (creșterea în greutate) nu reprezintă neapărat un factor declanșator pentru vergeturile în sarcină. Chiar și unele femei care nu se îngrașă mult în sarcină pot dezvolta aceste cicatrici.
Când apar vergeturile în sarcină?
Momentul când apar vergeturile în sarcină poate fi diferit pentru fiecare femeie. De obicei, ele apar mai târziu în timpul sarcinii, atunci când pielea se întinde la maxim. Unele femei au vergeturi în al doilea trimestru, altele le pot avea în jurul a 30-a săptămână de sarcină. În unele cazuri, vergeturile se observă în ultimele săptămâni ale celui de-al treilea trimestru, iar unele femei nu au deloc.
Cum poți preveni vergeturile în sarcină?
Din păcate, nu poți preveni complet apariția vergeturilor în sarcină. Există, totuși, câteva măsuri pe care le poți lua pentru a evita aceste linii inestetice. Acestea includ:

- Hidratarea foarte bună
Femeile cu pielea uscată sunt mai susceptibile de a dezvolta vergeturi în sarcină. Din acest motiv, este esențial să bei suficientă apă, ca să îți menții pielea hidratată și elastică. Recomandarea medicilor pentru aportul zilnic de apă este de 2 litri de lichide. Încearcă să reduci consumul de băuturi cu cofeină, deoarece aceste pot crește riscul de a dezvolta vergeturi. Dacă, totuși, nu vrei să renunți la cafea, asigură-te că echilibrezi aportul de lichide cu multă apă sau ceai de plante.
- Adoptarea unei diete nutritive și echilibrate
Consumul de alimente care îmbunătățesc sănătatea pielii reduce riscul de apariție a vergeturilor în sarcină. De aceea, este important să te asiguri că dieta ta include alimente bogate în vitamina C, D și E, dar și zinc sau proteine.
Vitamina C este un nutrient important pentru dezvoltarea colagenului, care are un rol important în menținerea pielii sănătoase și elastice. Vitamina C poate fi găsită în multe fructe și legume, precum: citrice, măceșe, coacăze, kiwi, ardei roșu, varză, brocoli și altele.
Anumite studii au arătat că menținerea unui nivel sănătos de vitamina D poate reduce riscul de apariție a vergeturilor în sarcină. Vitamina D se obține cel mai bine prin expunerea la soare, dar ea poate fi găsită și în pâine, cereale și produse lactate. De asemenea, există și suplimente alimentare care conțin vitamina D, este important să discuți cu medicul să vezi dacă ai o carență de această vitamină în organism.
În ceea ce privește zincul, și acesta este un nutrient important pentru sănătatea pielii. El ajută la reducerea inflamației și este eficient în procesul de vindecare a rănilor. Deși există foarte puține studii care să asocieze vergeturile cu deficiența de zinc, consumul de alimente bogate în zinc te poate ajuta să-ți păstrezi pielea sănătoasă.
- Masarea blândă a pielii
Masajul pielii cu o cremă emolientă poate ajuta la păstrarea elasticității pielii și poate reduce astfel riscul de vergeturi. În zonele care nu sunt sensibile (fese, coapse sau brațe), masajul trebuie să se facă energic, în sens circular. Însă, în zonele în care vergeturile au apărut deja sau pe abdomen și sâni, masajul ar trebui să fie mai blând. De asemenea, masajul ar trebui efectuat zilnic, după baie.
Cum se tratează vergeturile în sarcină și după naștere?
Deși vergeturile nu se pot vindeca complet, ele se pot atenua. De exemplu, în fazele incipiente, când vergeturile din sarcină sunt roșii, o soluție este hidratarea intensă a pielii.
Alte metode prin care poți face vergeturile mai puțin vizibile sunt:
- Remedii naturiste. Deși sunt necesare mai multe studii cu privire la eficacitatea lor, unele femei apelează la tratamente naturiste ce includ: sucul de cartofi cruzi, aloe vera, zahărul alb pentru exfoliere, uleiul de măsline, rapiță și ricin, untul de cacao sau albușul de ou.
- Terapia cu laser. Laserele pot ajuta la stimularea creșterii colagenului sau elastinei din piele.
- Acid glicolic. Cremele cu acid glicolic și peelingurile chimice pot ajuta la reducerea aspectului vergeturilor în sarcină, dar nu previn apariția altora noi.
Așadar, vergeturile în sarcină pot fi o problemă pentru viitoarele mămici. Deși nu pot fi prevenite și vindecate complet, există măsuri care pot ajuta la păstrarea aspectului sănătos al pielii.
Referințe:
https://www.healthline.com/health/how-to-prevent-stretch-marks#in-pregnancy
https://www.nhs.uk/pregnancy/related-conditions/common-symptoms/stretch-marks/
Sursa foto: Pexels.com
Articol citit de 1473 persoane
Acest articol nu are comentarii!