Mulți dintre copii se confruntă cu tantrumuri, iar în același timp mulți dintre părinți își pierd cumpătul și răspund inadectat. Acestea sunt, însă, specifice copiilor, iar singura soluție este să înveți să le gestionezi cât mai bine.
Vârsta de doi ani este extrem de dificilă atât pentru copii, cât și pentru părinți, întrucât atunci dezvoltă cele mai multe tantrumuri.
Potrivit specialiștilor, cele mai comune tantrumuri sunt țipetele, plânsetele în exces, loviturile sau refuzurile de a asculta. Indiferent de forma pe care o dezvoltă copilul tău, aceasta poate fi o adevărată provocare, întrucât e de ajuns o secundă pentru a-ți pierde cumpătul.
De obicei, tantrumurile durează între 10 minute și 30, dar se manifestă prin lacrimi și crize de furie, în rândul copiilor de un an și jumătate, dar și în cazul celor mai mari, de până la 10 ani.
Cum poți învăța să gestionezi tantrumurile, află mai jos:
Evită activitățile care pot declanșa tantrumurile
Fii atentă la copilul tău și ține minte când are tendința să facă un tantrum. Se întâmplă ca acestea să apară când îi e foame, obosit ori prea energic? Ia măsuri și stabilește-i o rutină. Încearcă să-i respecți programul de masă sau de somn și ajustează-ți activitățile în funcție de asta. Sau cară mâncare după tine.
Informează-l
Dacă se întâmplă să dezvolte un tantrum atunci când e vorba să plece de la locul de joacă, fii atentă și informează-l. Anunță-l cu 5-10 minute înainte să plecați. S-ar putea să opună rezistență, însă va avea timp să se obișnuiască că a venit momentul să meargă acasă.
Fii flexibilă
Amintește-ți că în copilărie se definește caracterul, iar mulți copii vor autonomie. Lasă-i libertatea de a face câteva lucruri. Spre exemplu, îi poți lăsa posibilitatea de a alege în ce cană poate bea laptele la micul dejun sau ce haine vrea să îmbrace. Fii flexibilă când vine vorba despre astfel de alegeri.
Validează-le emoțiile
Tantrumurile pot fi provocate din cauza faptului că micuții nu știu încă să-și gestioneze și să-și exprime emoțiile. Tocmai de aceea, este esențial să înveți ce este inteligența emoțională. Doar așa vor fi capabili să-și exprime sentimentele.
Articol citit de 232 persoane
Acest articol nu are comentarii!