Una dintre cele mai mari probleme în ziua de astăzi, în rândul copiilor, este, fără doar și poate, menținerea nivelului de colesterol în limite normale. Cum poți să faci acest lucru, dar și care sunt pericolele unui colesterol mărit, îți propunem să afli în articolul de astăzi.

Să ții sub control nivelul de colesterol la copii este la fel ca la adulți, și anume este importantă adoptarea unor obiceiuri alimentare sănătoase. AStfel, o dietă echilibrată, bazată pe consumul de fructe și legume, dar și exercițiile fizice sunt secretele unui colesterol în limite normale.

Colesterolul mărit, cunoscut și numele de hipercolesterolemie ori hiperlipidemie, este o afecțiune ce este cauzată, în principal, de o dietă proastă. În urma acestuia, riscul de a dezvolta boli de inimă crește. Spre exemplu, în Spania, doi din zece copii se confruntă cu un nivel de colesterol crescut.

De ce apare colesterolul mărit la copii

Alimentația haotică este, fără doar și poate, principalul factor ce determină colesterolul mărit la copii, însă acesta poate fi cauzat și de alte probleme, printre care obezitate, care poate fi declanșată de dereglări metabolice, modul de viață sedentar, dar și genetic, fiind această problemă de sănătate fiind transmisă de la o generație la alta.

Totodată, alimentele care au un indice nutrițional scăzut, precum carnea roșie și carbohidrații pot duce la creșterea colesterolului. Totodată, consumul de hamburgeri, băuturi îndulcite ori de dulciuri este periculos pentru sănătate.

De cealaltă parte, fructele, legumele, nucile și cerealele, printre care și orezul brun pot reduce nivelul de colesterol rău din sânge. O altă obțiune sănătoasă este, de asemenea, și peștele, care ar trebui să fie consumat săptămânal.

Ce înseamnă nivel de colesterol în limite normale la copii

Potrivit specialiștilor, un nivel de colesterol total în limite normale se poate încadra sub valoarea de 170 mg/dl, din care LDL, adică colesterol rău, să nu fie mai mare de 110 mg/dl.

Cum reduci nivelul de colesterol din sânge - alimente recomandate

Alimentația joacă un rol foarte important în ceea ce privește normalizarea nivelului de colesterol din sânge, motiv pentru care îți propunem să descoperi care sunt alimentele permise:

- ciocolata neagră - conține antioxidanți și acizi grași Omega 3 ce pot ajuta la reducerea riscului de apariție a bolilor cardiovasculare, conform studiilor de specialitate efectuate de-a lungul timpului.

- pește - alege carnea de pește în defavoarea celei de porc, vită, pui. Aceasta conține, de asemenea, acizi grași Omega-3, precum și acizi grași Omega-6, responsabili de reducerea nivelului de colesterol.

- cerealele integrale pot fi o variantă sănătoasă pentru cele rafinate, care sunt și o sursă de zahăr. Cele integrale conțin, de asemenea, și vitamina B, minerale, fibre.

 Credit foto: Shutterstock

Articol citit de 884 persoane