O problemă cu care se confruntă și copiii este, fără doar și poate, tartrul, care este descris ca fiind acea placă întărită care se formează pe dinți, de obicei pe linia dintre dinți și gingii. Spre deosebire de placa bacteriană obișnuită, acesta afectează estetica danturii și produse o respirație urât mirositoare, favorizând inflamarea gingiilor.
Potrivit specialiștilor, însă, tartrul nu poate fi îndepărtat cu o periuță de dinți, ci trebuie să apelați la un medic dentist. În articolul de astăzi, însă, vei avea ocazia să afli cum se formează acesta, dar și ce poți face pentru a preveni formarea acestuia.
Ce este tartrul și cum se formează
Tartrul de pe dinții copiilor este acea placă întărită, de culoare alb-gălbuie ori maro, în cele mai severe cazuri, ce se depune pe suprafața dinților ori pe linia dintre dinți și gingii, însă nu poate fi îndepărtat cu periuța de dinți. Acesta favorizează apariția bacteriilor.
Tartrul este, de asemenea, rezultatul calcificării plăcii bacteriene, adică acea peliculă subțire ce acoperă suprafețele dinților și resturi alimentare. În cazul în care placa bacteriană nu este îndepărtată cu un periaj adecvat, aceasta se acumulează și se îngroașă din ce în ce mai mult. Ulterior, se depun minerale prezente în salivă și apare tartrul.
Cine sunt copiii care se confruntă cu tartru
Tartrul la copii nu este o problemă extrem de întâlnită. De obicei, acesta apare în jurul vârstei de șase ani, iar cei mai predispuși să dezvolte tartru sunt cei care se confruntă cu anumite probleme, printre care:

igienă dentară defectuasă - periajul incorect ori rar determină la apariția tartrului. Tocmai de aceea, părinții ar trebui să-i supervizeze pe cei mici și să insiste ca aceștia să-și perieje dinții serios, zilnic.
folosesc periuța de dinți greșit - uneori, unii copii nu știu să țină corect periuța de dinți, ceea ce duce la curățarea defectuasă, lăsând zone neacoperite. Este important ca părinții să-i învețe pe cei mici să-și curețe zona în care dinții se întâlnesc cu gingia, dar și să țină periuța pe verticală, pentru a atinge toate zonele.
respirația bucală - gura uscată, mai ales noaptea, produce o salivă mai groasă, ceea ce favorizează acumularea bacteriilor și formarea tartrului.
utilizarea unor medicamente - utilizarea aerosolilor și a altor medicamente, precum cele pentru a trata deficitul de atenție, produc salivă groasă, ce favorizează apariția plăcii bacteriene.
Ce faci dacă copilul tău se confruntă cu tartru
Depozitele albe sau galbene pe dinți pot fi semne că prichindelul tău se confruntă cu tartru, iar în acest caz tot ce trebuie să faci este să mergi la dentist.
Totodată, vizita la dentist la fiecare șase luni este esențială, întrucât în acest fel vei avea ocazia ca orice problemă are copilul tău să fie identificată la timp. Cu ajutorul unui specialist, nu doar că poți preveni, dar și trata orice afecțiune, motiv pentru care n-ar trebui să neglijezi aceste vizite.
În ceea ce privește prevenirea tartrului, tot ce-ți rămâne de făcut este să te asiguri că prichindelul tău își periază dinții în fiecare zi, dimineața și seara, timp de cel puțin două minute.
Totodată, ai grijă de alimentația lui, care ar trebui să conțină ingrediente sănătoase și cu un conținut scăzut de zahăr. Totodată, consumul de apă poate reduce, de asemenea, riscul de apariție a tartrului.
Credit foto: Shutterstock
Articol citit de 568 persoane
Acest articol nu are comentarii!