Intoleranța la gluten sau boala celiacă este o boală digestivă a sugarului și copilului, care constă în incapacitatea de digestie a grâului și produselor din grâu. Poate apărea chiar de la vârsta de sugar.
Simptome intoleranta gluten la sugar
când se constată diaree, balonări, dureri abdominale după consumul de făinos din grîu cu lapte, sau biscuiți cu lapte. În acest caz, cerealele din grău trebuie înlocuite cu orez sau porumb.
Simptome intoleranta gluten la copil mare
Și la copilul mare, manifestările sunt aceleași: balonare, flatulență, diaree.
Aceste simptome sunt pasagere, și nu se combină cu o alergie. În general, copilul cu alergie la gluten trebuie să evite:
- grăul, secara, orzul, ovăzul – sub formă de cereale, tărâțe de grău sau ovăz, germeni de grâu, paste, pâine
- pâinea graham, făina de cartofi
El va putea consuma în loc:
- mălai, popcorn, biscuiți și paste din porumb, orez, cartofi, in, soia
- hrișcă, mei, quinoa
Desigur, și în cadrul acestei boli, există forme ușoare, medii și grave. Formele ușoare vor resimți doar tulburări digestive minime după consumul de produse din grâu, dar chiar și acestea, este bine să evite consumul.
Forma gravă de intoleranță la gluten se numește boala celiacă. Este o boală genetică autoimună, în care sistemul imunitar răspunde prin afectarea cililor intestinali ce absorb nutrienții. Boala celiacă este, de fapt, o afectare multisistemică, ce poate asocia și anemie, malnutriție, osteoporoză, tulburări de creștere și de comportament.
Uneori se poate asocia și cu diabet de tip I.
Poate apărea la nivelul pielii și o dermatită herpetiformă cu vezicule, însoțită de prurit (mâncărime).

Boala celiacă este un diagnostic clinic care nu este ușor de pus, uneori este necesar un interval lung de observație, până la 10 ani. Pentru diagnosticul definitiv, sunt necesare analize de sânge – precum anticorpii anti-transglutaminază tisulară – și o biopsie a intestinului subțire.
În zilele noastre, când există atâtea produse ce pot fi consumate în locul celor cu gluten, copiii cu intoleranță la gluten, și chiar cu boală celiacă, pot duce o viață normală.
Articol citit de 220 persoane
Acest articol nu are comentarii!