Alergiile la praf sunt o problemă cu care se confruntă multe persoane, inclusiv copii. Astăzi îți propunem să descoperi câteva trucuri eficiente pentru a le ține sub control.

Alergiile la praf pot fi extrem de neplăcute pentru copii și se pot manifesta fie acasă, fie într-un magazin ori într-o unitate de învățământ, întrucât praful este greu de controlat.

Cum se manifestă alergiile la praf

Alergiile sunt niște reacții care apar în cazul persoanelor al căror sistem imunitar interpretează un stimul exterior ca periculos pentru sănătate. Astfel, la contact cu alergenul, organismul reacționează și pot să apară anumite probleme, precum:

  • strănut
  • tuse
  • probleme respiratorii
  • astm
  • pete pe piele

Cum poți să ții sub control alergiile la praf ale copiilor, află mai jos:

Evită praful

Praful, la fel ca și polenul, părul de animale, acarienii și ciupercile sunt cei mai frecvenți alergeni. De obicei, însă, simptomele se manifestă mai agresiv toamna și primăvara. Așadar, un prim pas pentru a ține sub control alergiile este să eviți locurile sau mediile în care se manifestă.

Folosește un aspirator

Atunci când te confrunți alergii la praf este esențial să păstrezi curățenia în casă, în special în dormitoare, motiv pentru care este recomandat să folosești un aspirator cu filtru anti-acarieni pentru a îndepărta praful de pe covoare ori podele. Folosirea unei mături nu este recomandată, întrucât aceasta mută praful dintr-o parte în alta. De asemenea, alege să cureți mobila cu cârpă umedă, care adună praful.

Protejează saltelele

Saltelele sunt, fără doar și poate, locurile în care praful și acarienii se acumulează și proliferează cel mai mult. Așadar, ar fi bine să acoperiți salteaua și pernele cu huse respirabile și anti-acarieni. De asemenea, spălați cearșafurile cel puțin o dată pe săptămână.

Evitați să păstrați în casă animale împăiate

Animalele împăiate pot fi folosite de multe persoane ca decorațiuni, însă ele absorb praful și pot declanșa simptomele alergice. La fel și covoarele și animalele de pluș. Chiar și perdelele și rafturile de cărți ar trebui să fie curățate frecvent.

Schimbă lenjeriile de pat

Spală lenjeriile de pat, inclusiv husele de pat, regulat. Specialiștii recomandă să le speli cel puțin o dată pe săptămână, iar un studiu realizat în 2021 a arătat că este important să folosești apă caldă.

Credit foto: Shutterstock

Articol citit de 193 persoane