”Când ar trebui să-mi duc copilul pentru prima oară la dentist?” Aceasta este întrebarea pe care și-o pun mulți dintre părinți, iar specialiștii de la Academy of Pediatric Dentistry recomandă ca un copil să fie dus la dentist odată ce-i apare primul dinte, dar nu mai târziu de prima aniversare.

Deși mulți ar putea să considere că este mult prea devreme, specialiștii susțin că cu cât este mai devreme, cu atât este mai bine pentru sănătatea orală și pentru prevenirea unor probleme ce pot să apară în copilărie.

Ce trebuie să știi despre prima vizită la dentist

Conform specialiștilor, la primul control la dentist, medicul va examina gura bebelușului pentru a observa dacă totul se dezvoltă armonios. De asemenea, va verifica eventuale carii, tăieturi pe limbă ori alte răni. Evident, medicul dentist îți va spune tot ce trebuie să știi despre îngrijirea dinților bebelușului, printre care:

- ce pastă și periuță de dinți să folosești
- ce tehnici de periere sunt mai facile pentru micuți
- cum să ameliorezi disconfortul dat de creșterea dinți
- ce alimente și băuturi determină apariția cariilor

Control poate dura câteva minute, însă cel mai mult va dura timpul de acomodare, până când copilul se va simți confortabil și va coopera cu specialistul.

Cum să-ți alegi dentistul

Așa cum ai ales un pediatru la care să apelezi dacă micuțul tău are nevoie, așa trebuie să alegi și un dentist. Este important să alegi un specialist cu care să colaborezi bine, care să aibă răbdare cu micuțul tău, astfel încât acesta să se bucure de vizitele pe care le faceți.

Cum îți pregătești copilul pentru primul control

Odată ce ai stabilit să-ți duci copilul la dentist, sună și fă o programare. Alege o oră în prima parte a zilei, când copiii sunt odihiniți și au energie. Evită programările seara, când acesta ar putea să aibă programul de somn ori pur și simplu să fie prea obosit ca să mai coopereze.

Vorbește-i copilului tău despre vizita la dentist

Odată ce ai făcut programare la dentist, începe să-ți pregătești copilul de control. Îi poți explica că mergeți la un specialist care să-i verifice dinții sau puteți să vă jucați. Spre exemplu, îl poți pune să verifice dinții unei jucării cu o oglindă. Mai mult de atât, poate să ducă jucăria respectivă la dentist, ca să fie și ea verificată, iar apoi să i se facă controlul.

Explică-i ce se întâmplă la dentist

Atunci când vine vorba despre medicul dentist, fii blândă cu copilul tău și explică-i că nu se întâmplă nimic, ci pur și simplu îi sunt verificați dinții și va fi învățat cum să-i păstreze sănătoși.

Explică-i, de asemenea, că nu-l va durea nimic, că pasta de dinți are un gust grozav, că dentistul îi va număra dinții și va ști astfel câți are, iar la final poți să-i oferi chiar și o recompensă.

Credit foto: Shutterstock

Articol citit de 251 persoane