Alimentele bogate în calciu sunt esențiale când vine vorba despre menținerea sănătății oaselor în timp. Tocmai de aceea, în articolul de mai jos îți propunem să descoperi care sunt acestea.

Calciul este un mineral esențial pentru dezvoltarea armonioasă a copiilor, dar și pentru menținerea sănătății adulților. Acest mineral ajută la menținerea sănătății oaselor și previne apariția unor boli precum osteoporoză. De aceea, alimentele bogate în calciu ar trebui să fie introduse în dietă, pentru a preveni un deficit ce poate afecta funcționalitatea organismului.

Care este doza zilnică recomandată de calciu

Înainte de a-ți prezenta lista de alimente bogate în calciu este important să știi că doza zilnică recomandată de calciu depinde de vârstă și de chiar de sex.

Potrivit specialiștilor, în primul an de viață, copiii au nevoie de 260 de miligrame de calciu pe zi, însă până la vârsta de trei ani, această cantitate se triplează.

De asemenea, în copilărie, necesarul zilnic de calciu este de un gram. Doza crește, însă, în cazul femeilor însărcinate ori care alăptează. Totodată, este important să-i oferi organismului și vitamina D, care ajută la fixarea calciului în oase și ajută la întărirea articulațiilor.

Care sunt alimentele bogate în calciu, află mai jos:

Brânza

Fiecare 100 grame de brânză conțin 800 miligrame de calciu. Este, însă, important să alegi un tip de brânză obținut din lapte pasteurizat, pentru a reduce riscul de a consuma un produs ce poate conține Listeria.

Lapte

Laptele este adorat de copii și este benefic pentru menținerea sănătății oaselor, întrucât conține o cantitate mare de calciu, mai exact 300 miligrame per pahar. Acesta conține, de asemenea, și vitamina D, care ajută la fixarea mineralului în oase.

Iaurt

Acesta nu conține doar calciu, ci și o cantitate mare de probiotice, care sunt eficiente pentru îmbunătățirea florei microbiene.

Sardine

Sardinele sunt o sursă bogată de calciu, mai ales atunci când sunt consumate din conserve. Potrivit nutriționiștilor, 100 grame de sardine conțin 340 miligrame de calciu.

Creveți

Aceștia nu doar că sunt delicioși și nutritivi, dar conțin și o cantitate mare de calciu, mai exact 100 grame de creveți conțin aproximativ 220 miligrame de calciu. Beneficiile? Ei bine, consumați frecvent, ei ajută la reducerea riscului de a dezvolta osteoporoza.

Roșii uscate

Roșiile ar trebui să se regăsească în dieta oricui, întrucât sunt o sursă bogată de fitochimicale, dar ele conțin și o cantitate însemnată de calciu, mai exact aproximativ 110 miligrame de calciu per 100 grame de fructe.

Credit foto: Shutterstock

Articol citit de 296 persoane