Cel mai frecvent tip de diabet la copii este diabetul zaharat de tip 1, o boală autoimună care nu poate fi prevenită. Diabetul de tip 2 este și el din ce în ce mai prezent la copii, în special la cei supraponderali. Fiind o afecțiune cronică, diabetul necesită o atenție specială și o îngrijire corectă. Dacă nu este gestionat în mod eficient, diabetul poate provoca grave probleme de sănătate!
Ce este diabetul?
Diabetul este o afecțiune cronică (de lungă durată), caracterizată printr-un nivel ridicat de glucoză din sânge. Un hormon numit insulină permite glucozei să treacă din sânge în celulele corpului, pentru a fi folosită pentru energie. Insulina este produsă de pancreas, iar diabetul apare atunci când fie nu există suficientă insulină, fie organismul nu răspunde corect la acest hormon.
Tipuri de diabet la copii
Diabetul de tip 1 este cea mai frecventă formă de diabet la copii. Această afectiune este autoimună, ceea ce înseamnă că sistemul imunitar al organismului atacă și distruge celulele din pancreas care produc insulină. Diabetul de tip 1 apare de obicei în copilărie sau adolescență și este tratat prin administrarea de insulină și gestionarea nivelului de glucoză din sânge.
Diabetul de tip 2 este caracterizat de rezistența organismului la insulină și apare destul de rar în copilărie. Totuși, dacă în trecut diabetul de tip 2 apărea doar la adulți, în prezent tot mai mulți copii și adolescenți sunt diagnosticați cu această boală. Acest lucru se datorează în principal creșterii rapide a numărului de copii supraponderali. Din fericire, în majoritatea cazurilor, afecțiunea poate fi gestionată cu ajutorul dietei sănătoase, exercițiilor fizice și, în unele situații, cu medicamente.
Care sunt principalele semne de diabet la copii?
Principalele semne de diabet la copii sunt:

- Sete extremă și urinare frecventă (cele mai frecvente semne de diabet la copiii din toate categoriile de vârstă)
- Senzație de foame constantă
- Pierdere bruscă în greutate
- Vedere încețoșată
- Greață și vărsături
- Senzație constantă de oboseală
- Infecții frecvente
Dacă nu este tratat, copilul se deshidratează, vomită, are dureri abdominale și își pierde cunoștința. Acestea sunt semne de cetoacidoză diabetică, o boală gravă care poate pune viața copilului în pericol.
De ce apare diabetul la copii?
Deși nu se cunosc cauzele exacte ale diabetului de tip 1, oamenii de știință susțin că genele influențează foarte mult declanșarea acestei afecțiuni. Un alt factor de risc major pentru diabetul la copii îl constituie infecția cu un virus. Această afecțiune nu este contagioasă și, de asemenea, NU este cauzată de consumul de prea mult zahăr.
În ceea ce privește diabetul de tip 2, boala poate fi cauzată de:
- Creșterea excesivă în greutate (obezitate)
- Stilul de viață sedentar
- Moștenirea genetică
Care este cel mai bun tratament pentru diabet la copii?
Până în prezent, nu s-a descoperit un tratament care să vindece complet diabetul de tip 1. Copiii cu această boală au nevoie de administrarea zilnică de insulină pentru a supraviețui. În plus, ei au nevoie să-și țină sub control nivelul glicemiei, să mănânce sănătos și să facă sport în mod regulat.
În diabetul de tip 2, în majoritatea cazurilor, este suficientă adoptarea unui stil de viață sănătos și activitatea fizică pentru a menține nivelul glicemiei sub control. Doar în unele situații, este nevoie de medicamente sau injectarea de insulină.
Pe lângă urmărirea unui plan de tratament de diabet la copii, vizitele regulate la medic sunt esențiale. În acest fel, se pot depista la timp complicațiile care apar adesea din cauza diabetului (de exemplu probleme de vedere).
Așadar, diagnosticul de diabet la copii poate fi copleșitor, însă părinții trebuie să știe că se poate trăi cu diabet. Este important să înveți cum să ții sub control afecțiunea și să oferi copilului sprijinul de care acesta are nevoie.
Sursa foto: Pexels.com
Articol citit de 274 persoane
Acest articol nu are comentarii!