Dacă în cazul adulților mătreața este o problemă frecvent întâlnită, în cazul copiilor, însă, ea nu este atât de comună, dar poate fi tratată cu ușurință, întrucât există numeroase remedii naturiste care ajută la eliminarea acesteia rapid.

Ce este mătreața

Mătreața sau dermatita seboreică, așa cum este cunoscută sub denumirea științifică, este o afecțiune care apare la nivelul scalpului și se manifestă printr-o iritație a pielii ce este însoțită de exfolierea unor mici bucăți de piele de culoare albă ori galbenă. De multe ori, ea este însoțită de mâncărime și, în cazuri grave, poate duce la căderea părului, în cazul în care nu este tratată.

În cazul copiilor, însă, mătreața se manifestă prin apariția unor scuame albicioase sau ”coji de lapte”, potrivit denumirii populare și poate fi cauzată de infecția scalpului cu ciuperci. Mătreața la copii nu este, însă, contagioasă și nici nu este un semn care să indice o igienă precară. Uneori, ea poate să fie cauzată de utilizarea excesivă a unui șampon, balsam ori alte produse.

De ce apare mătreața la copii

Potrivit specialiștilor, mătreața la copii apare, de obicei, din cauza secreției excesive de sebum de la baza părului, ulei care ajunge pe acele scuame de piele și devin vizibile.

De asemenea, alte studii de specialitate au pus pe seama apariției mătreții ciuperca Malassezia, care determină o creștere excesivă a celulelor epiteliale. Ea poate uneori să fie cauzată de niște probleme ale pielii, precum acnee și psoriazis, însă poate să fie declanșată și atunci când îți speli părul prea des ori folosești produse de îngrijire agresive.

Cum poți stopa mătreața la copii, află mai jos:

Periază-i părul în fiecare zi

Chiar dacă copilul tău e mic, alege să-i piepteni părul în fiecare zi, mai ales înainte de a-l spăla, pentru a elimina scuamele din păr.

Folosește un șampon ce poate fi utilizat zilnic

Mătreața poate fi prevenită și dacă vei alege cu grijă produsele de îngrijire pe care le folosești. Așadar, alege un produs din farmacie, destinat utiliizării zilnice. Ai grijă ca acesta să conțină sulfură de seleniu, acid salicilic ori ketoconazol, ingrediente recunoscute pentru puterea de a combate mătreața. Totodată, este indicat să-i spălați părul copilului de două ori pe săptămână, intercalând șamponul blând cu cel anti-mătreață.

Nu folosi produse pentru păr gras

Multe mame aleg să includă în ritualul de îngrijire a copilului care se confruntă cu mătreață produse destinate părului gras. Acestea nu fac decât să înrăutățească problema, așa că evită să folosești balsam, mască ori șampon sau tratamente destinate părului gras.

Masează scalpul cu aloe vera

Un masaj al scalpului cu aloe vera poate face minuni când vine vorba de mătreață. Așadar, masați-i scalpul cu aloe vera, după care clătiți cu apă și șamponați ca de obicei. Aloe vera ajută la eliminarea bacteriilor și a depozitelor de grăsime care acoperă, de cele mai multe ori, foliculii de păr.

Credit foto: Shutterstock

Articol citit de 104 persoane