Micuțul tău se confruntă cu mâncărimi, are ochii roșii sau slăbiți? Află totul despre diferitele tipuri de infecții oculare, care sunt simptomele acestora, precum și modalitățile de tratament, în articolul de mai jos.
Atunci când copilul tău se trezește cu mâncărimi ale ochilor, cu ochii roșii ori cu cruste la ochii este clar că acesta se confruntă cu o infecție oculară. De multe ori, acestea pot fi incomode și extrem de contagioase, motiv pentru care este indicat să știi ce le provoacă, dacă este vorba doar de o reacție alergică ori de o infecție bacteriană.
Infecțiile oculare la copii - principalele simptome
Există diferite tipuri de infecții oculare și fiecare se manifestă prin simptome foarte simulare. Potrivit specialiștilor, însă, infecțiile oculare se manifestă prin următoarele probleme:
- Umflarea părții albe a ochiului sau a conjunctivei
- Roșeață semnificativă
- O scurgere verzuie, lipicioasă
- Umflarea pleoapelor
- Durere sau disconfort
- Sensibilitate la lumină
Care sunt cauzele infecțiilor oculare la copii
Conjunctivita este, fără îndoială, termenul uzual ce descrie infecția oculară, în special în rândul copiilor și bebelușilor. Cauzele acesteia sunt de trei tipuri, virale, bacteriene și alergice.
Ce este conjunctivita virală
Cei mai mulți dintre copii se confruntă cu conjunctivita, întrucât această infecție este foarte contagioasă. Se poate răspândi cu ușurință într-o sală de clasă, la grădiniță ori în tabără, motiv pentru care copii trebuie să stea acasă dacă se confruntă cu mâncărimi, ochi roșii umflați, secreții apoase. De asemenea, conjunctivita virală poate fi însoțită de simptome specifice unei infecții respiratorii, precum curgerea nasului ori durerea în gât.

Conjunctivita bacteriană
Copiii pot dezvolta conjunctivită bacteriană atunci când o bacterie ajunge în ochii lor. Acest lucru se poate întâmpla chiar la naștere, când bacteria se transmite la bebeluș din ”canalul de naștere” ori în urma contactului cu o bacterie de la o persoană sau suprafață infectată. Cele mai comune simptome sunt durerile de ochi, roșeața, apariția unei secreții lipicioase, ce face ca ochii să se lipească. De asemenea, această infecție poate fi însoțită și de o infecție a urechii ori de una respiratorie.
Conjunctivita alergică
Conjunctivita alergică se manifestă prin inflamarea ochilor și apariția roșeții, întrucât vasele de sânge se dilată și se produce o iritare a terminațiilor nervoase. Aceasta poate fi cauzată de praf, de polenul copacilor sau a unor tipuri de iarnă, de anumite proteine, de anumite proteine din părul provenit de la animale ori de anumite substanțe chimice regăsite în detergenți, șampoane și parfumuri.
Cum tratezi infecțiile oculare
Cele mai multe dintre infecțiile oculare cu care se confruntă copiii și bebelușii se vor trata de la sine, în timp. Totuși, este greu de suportat atunci când copilul tău suferă, motiv pentru care îți propunem să descoperi câteva modalități simple de tratament.
Așadar, potrivit specialiștilor, conjunctivita virală poate fi tratată cu ajutorul lacrimilor artificiale ori cu comprese reci. Conjunctivita bacteriană, în schimb, poate fi tratată cu ajutorul unui antibiotic ce poate fi prescris de pediatru. Acesta va reduce roșeața și inflamațiile. De cealaltă parte, conjunctivita alergică poate fi ameliorată aplicând comprese reci pe ochi, dar și prin evitarea factorului alergen.
Credit foto: Shutterstock
Articol citit de 142 persoane
Acest articol nu are comentarii!