În majoritatea cazurilor, copiii bolnavi trebuie să rămână acasă până la vindecare, chiar și în cazul infecțiilor respiratorii sau digestive banale. Și, cu atât mai mult în cazul bolilor infecțioase eruptive.
Desigur că trebuie să li se administreze tratamentul recomandat de medic, dar este nevoie și de alte măsuri igienoa-alimentare și de odihnă, recomandate pentru fiecare boală în parte.
Recomandari generale
Ca recomandări generale, copilul trebuie bine hidratat, trebuie să primească supe, ceaiuri și lichide în cantități suficiente, mai ales în cazul bolilor febrile și a gastroenteritelor cu pierdere de lichide.
Hrana trebuie să fie ușoară, alimente fierte și nu prăjite, în general legume și fructe – dacă are apetit. Uneori, chiar medicul recomandă un supliment vitaminic, necesar pentru întărirea organismului pentru a lupta mai bine contra condițiilor patogene. Un exemplu banal este un comprimat de vitamina C pentru supt în cazul virozelor respiratorii.
În perioada bolii, copilul trebuie să se odihnească mai mult, și să doarmă și la amiază, chiar dacă înainte nu obișnuia, întrucât organismul este slăbit de lupta cu boala. Desemenea, trebuie tratat cu blândețe, și cel puțin un părinte trebuie să rămână la dispoziția lui pentru a-i citi, dacă este mic, și a-i îndeplini micile dorințe.
În cazul copilului bolnav, se permite o mică relaxare a regulilor, cu alte cuvinte, copilul trebuie să simtă că este important și nevoile lui privite cu toată atenția. Un mic alint, s-ar putea spune. Dar, cu grijă pentru că, simțind această situație, copilul ar putea simula starea de boală un timp mai lung, pentru a primi aceste alinturi suplimentare. În orice caz, mersul la medic la control este o necesitate, la un interval stabilit de acesta, pentru a decide dacă copilul s-a vindecat și poate merge la grădiniță sau la școală.

Dacă este necesar, în cazul bolilor de lungă durată, și când ieșirea din casă a copilului este nejustificată, se va solicita și o vizită la domiciliu la un interval stabilit.
În cazurile mai complicate, copilul va fi internat la spital – dar, acest lucru îl stabilește medicul de familie sau de la serviciul urgențe.
În cazul bolilor cu evoluție cronică – precum astmul bronșic, cardiopatiile congenitale, gastritele, intoleranța la gluten, etc., copilul poate merge la grădiniță sau la școală, în afară de perioadele de exacerbare sau decompensare. Dar, desigur că trebuie luate măsuri suplimentare. Exemplu: dacă se servește masa la grădiniță sau la școală, iar copilul are un anumit regim alimentar, acesta trebuie comunicat școlii.
La fel, dacă trebuie să i se administreze anumite medicamente zilnic – chiar și în cazul bolilor acute – cabinetul medical al școlii, sau educatoarea, sau învățătoarea, trebuie să se ocupe de administrarea acestor medicamente.
Exemplu: copiii cu astm pot avea cu ei un flacon de Ventolin, din care pot inhala și singuri la nevoie, dacă sunt instruiți, sau li se poate administra de către educatoare sau învățătoare. Cei cu alergii trebuie să aibă cu ei carnetul de sănătate, pentru ca adultul supraveghetor să știe la ce substanțe sunt alergici. La fel, și în cazul cantinei școlare sau de la grădiniță, pentru a se ști la ce alimente este alergic copilul.
Unii copii – exemplu, cei cu cardiopatii congenitale – pot avea restricții de la activitatea sportivă. Aceste restricții pot fi și temporare, în cazul bolilor acute.
Desigur că, în afară de aceste recomandări generale, în fiecare caz în parte, pot exista și recomandări particulare, necesare stării de bine a fiecărui copil.
Copilul bolnav nu reprezintă neapărat o situație de neînvins, ci pot fi găsite soluții pentru ca fiecare copil să ducă o viață bună și să se bucure de toate avantajele vieții școlare. Chiar și copiii cu handicap pot avea activități care să le facă plăcere, inclusiv sportive, adaptate lor.
În concluzie, boala este doar o situație particulară a vieții, iar ceea ce contează, este felul cum este întâmpinată, și adaptările pe care adulții le fac pentru a oferi copilului maximumul de bucurie.
Articol citit de 98 persoane
Acest articol nu are comentarii!