Diabetul în general este definit drept creșterea anormală a cantității de zahăr din sânge, denumită în termeni clinici hiperglicemie. Această creștere anormală este cauzată de deficitul de secreție a insulinei de către celuelele beta secretoare pancreatice- hormon cu rol în metabolizarea glucozei.
În diabetul de tip I sau insulino-dependent, acest deficit este absolut, iar insulina trebuie adusă în organism prin injectare subcutanată.
Cu toate că în cazul copiilor, acest tratament poate părea dificil, mai întâi părinții, apoi copilul însuși, trebuie învățați să gereze tratamentul. De câțiva ani, există și pompe cu insulină subcutanate cu senzor, care reglează cantiatea de insulină în funcție de nivelul glicemiei.
La copii și tineri, din pacate, când debutează un diabet, acesta este în majoritatea cazurilor de tip I.
Cel mai adesea, la copii, diabetul debutează prin poliurie - urinează mult, în cantități mari. Uneori, au și senzație de sete intensă. Acești copii trebuie duși imediat la medic, și făcut testul glicemiei, întrucît glicemia poate fi foarte mare chiar de la început – uneori peste 3oo mg/dl. Valorile normale ale glicemiei sunt: 80-110 mg/dl.
Deci, un copil diabetic trebuie să primească un tratament cu insulină chiar de la început, întârzierea tratamentului putând cauza apariția unor complicații: oculare, vasculare sau renale.
Doza de insulină este stabilită de către medicul diabetolog, în funcție de valorile glicemiei,
Controlul glicemiei intravenoase se face la fiecare trei luni, și în plus, copilul diabetic trebuie să facă și un control zilnic al glicemiei din pulpa degetului, sau de trei ori pe zi. Acest lucru este necesar pentru prevenirea apariției hipoglicemiei sau hiperglicemiei, care pot avea consecințe grave, și ajustarea în consecință a dozei de insulină.
Simptome hipoglicemie
Semnele hipoglicemiei sunt:
- transpirații, slăbiciune musculară, foame
Semnele de hiperglicemie sunt:
- sete intensă, urinat în cantități mari, uneori miros de fructe al respirației (ceto-acidoza diabetică) – care este o urgență, se cheamă Salvarea
Copiii înșiși trebuie instruiți pentru a recunoaște aceste semne, și eventual a recurge la primele, și cele mai simple, măsuri de ajutor: o cană de apă îndulcită, sau un produs de patiserie în primul caz, și o doză suplimentară de insulină în al doilea. Desigur, în același timp, trebuie sunat la Urgențe, pentru că nu întotdeauna aceste semne sunt specifice, și ele pot ascunde și alte afecțiuni. În același timp, hiperglicemia poate fi uneori și asimptomatică, sau, pot apărea alte simptome. Hipoglicemia poate debuta, pur și simplu, prin lipotimie.
Complicatii diabet tip 1
Complicațiile diabetului sunt:
- întârzieri de creștere, în cazul unei glicemii mari pe termen lung. Se poate întârzia maturizarea sexuală la pubertate din această cauză.
- complicații la nivelul ochilor, rinichilor, vaselor de sânge. Când nivelul glicemiei este ridicat în copilărie, copiii vor dezvolta aceste complicații mai timpuriu. Când acest nivel este mai ridicat în adolecență, riscul este de a achiziționa aceste complicații în stadiile inițiale ale maturității.
Prognosticul diabetului este bun dacă tratamentul cu insulină se face cu dozele indicate, se ajustează în funcție de efortul fizic sau intelectual, iar regimul alimentar este menținut.
Copiii diabetici trebuie să aibă un regim alimentar specific, stabilit de medicul diabetolog, însă, desigur, fără să resimtă restricțiile. Acest regim trebuie să fie lipsit de zaharuri concentrate: bomboane, ciocolată, prăjituri, miere, etc. În schimb, pentru nevoia de dulce, este bine să conțină fructe permise în cantitate suficientă (un fruct sau două la desert, și între mese.) Copiii pot consuma și dulciuri pentru diabetici, dacă le este poftă de dulciuri.
Alimentatie diabet tip 1
Alimente permise în diabet sunt:
- legume și fructe proaspete: mere, caise, fructe de pădure, cireșe, pepene roșu, prune. În cantitate mai mică se consumă fructe cu conținut mare de fructoză: banane, struguri, mandarine
- lactate degresate, sau cu conținut mic în grăsime: iaurt, lapte degresat, brânză de vaci. Nu se vor consuma lactate din comerț fermentate, procesate, sau în adaus cu fructe
- cereale integrale: fulgi de grău, ovăz, pâine graham, biscuiți de ovăz,carnea orez brun.
- semințe neprăjite: caju, fistic, nuci – pentru capacitatea de a scădea colesterolul prin aportul de grăsimi polinesaturate de origine vegetală
- alimente cu conținut scăzut în proteine: pește, pui fără piele, fasole, mazăre, tofu
- conținut în sare redus
- alimente bogate în calciu și potasiu: varza, broccoli, spanac, portocale
- carnea roșie – vită, și nu porc – se poate consuma maximum de două ori pe săptămână
- unul sau două ouă pe săptămână
- se evită grăsimile rafinate, animale, și se consumă de preferință cele vegetale: ulei de măsline, rapiță, porumb.
Structura meselor zilnice trebuie să fie de trei mese principale și două gustări – care pot consta în câteva fructe, o cană de iaurt cu cereale sau o felie de pâine, o feliuță de brânză proaspătă de vaci cu o roșie. Copilul trebuie să consume și lichide suficiente: apă plată, ceaiuri, sau suc natural din fructe permise, eventual preparat în casă, nu din comerț. În general, se evită produsele din comerț, alimentele procesate, sucurile, sosurile din comerț, care pot conține zaharuri ascunse și conservanți.
În diabet, este permis un exercițiu fizic moderat, întrucât dacă se fac eforturi mai mari, trebuie ajustată doza de insulină.
Articol citit de 204 persoane
Acest articol nu are comentarii!