Ciocolata conține flavonoli, niște antioxidanți care ajută la protejarea inimii și a creierului. Totodată, aceștia previn deteriorarea celulară și inflamațiile din organism și ajută la normalizarea tensiunii arteriale, a colesterolului și împiedică declinul cognitiv.

Deși aceasta are numeroase beneficii pentru sănătate, nutriționiștii au atras atenția că nu sunt aceleași în rândul copiilor.

Consumul de ciocolată în rândul copiilor a stârnit ample controverse de-a lungul timpului. Dacă unii nutriționiști au susținut că aceștia n-ar trebui să consume ciocolată, alții au spus că pot consuma anumite tipuri, mai sănătoase.

Mulți dintre copii adoră să mănânce ciocolată, însă nutriționiștii atrag atenția că nu toate tipurile de ciocolată disponibile pe piață sunt benefice pentru sănătatea lor.

Unele dintre ele conțin o cantitate mare de zahăr, fapt pentru care nu sunt sănătoase, însă unele tipuri, care au un conținut bogat în cacao, pot ajuta copilul în multe feluri.

Spre exemplu, ciocolata este o sursă bogată de flavonoli, compuși naturali care ajută la îmbunătățirea funcțiilor creierului, sporind capacitatea de memorare și de atenție, dar în același timp este eficientă și pentru îmbunătățirea sistemului circulator, îmbunătățind performanța inimii și a vaselor de sânge.

Totodată, ciocolata ajută la îmbunătățirea stării de spirit, întrucât aceasta stimulează la producerea de endorfine, care asigură oferirea unui boost de energie.

Specialiștii în nutriție recomandă, însă, ciocolata cu lapte pentru copii, întrucât conține doar 5 mg de cafeină pe 226 gr, comparativ cu 160mg, găsite în ciocolată neagră de aceeași greutate. De asemenea, este indicat să alegeți una care conține o cantitate mică de zahăr, fără conservanți și eventual fortificat cu nutrienți.

În același timp, însă, este bine să evitați să le oferiți copiilor ciocolată înainte de somn, întrucât aceasta le va da un boost de energie.

În ceea ce privește consumul excesiv de ciocolată cu lapte încărcat cu zahăr, nutriționiștii atrag atenția că acesta poate face un copil supraponderal sau obez.

Unele tipuri de ciocolată pot conține ingrediente nesănătoase, precum uleiuri hidrogenate. Acestea n-ar trebui să fie date copiilor.

Tocmai de aceea, cea mai sigură modalitate de a le oferi copiilor ciocolată este să o prepari tu, chiar acasă, folosind ingrediente cât mai naturale. Ba mai mult, pentru a transforma totul într-o joacă îți poți include copilul în proces. Cu siguranță se va distra să-și prepare singur propria ciocolată.

Articol citit de 131 persoane