Este sau nu necesar să-i dai bebelușului vitamine? Ce trebuie să știi despre acestea

Laptele matern este un aliment complet din punct de vedere nutrițional, însă sunt cazuri în care este indicat să-i dai bebelușului tău vitamine. Când trebuie să apelezi la suplimente, dar și ce rol au ele pentru sănătate îți propunem să afli în articolul de mai jos.

Multe dintre mamele din ziua de astăzi se întreabă dacă este necesar să le dea bebelușilor vitamine. Experții în nutriție, însă, susțin că acestea sunt eficiente în anumite cazuri, spre exemplu atunci când sunt probleme cu lactația, când există o producție de lapte scăzută ori când acesta nu are o calitate optimă.

În general, laptele matern coonține toate vitaminele de care un copil are nevoie pentru a se dezvolta armonios. Potrivit specialiștilor, acesta conține și nutrienți, dar și substanțe bioactive, care ajută, de asemenea, la întărirea sistemului imunitar.

Ce nu conține laptele matern, însă, este vitamina D, care este sintetizată de organism în timpul expunerii la soare. Tocmai de aceea, este important ca bebelușul să fie scos afară regulat.

Potrivit unui studiu publicat în revista Nutrients, suplimentele cu vitamina D în cazul copiilor pot fi utile atunci când aceștia se confruntă cu deficiențe, întrucât ajută la întărirea sistemului imunitar și previn apariția unor boli grave. Experții recomandă, însă, expunerea la soare, însă nu înainte de a-i fi aplicată bebelușului o cremă cu factor de protecție solară.

De asemenea, copiii mai mici, care nu știu să înghită o pastilă, pot lua suplimente alimentare sub formă de sirop, care de obicei au un gust foarte plăcut. Sunt recomandate vitaminele din complexul B, care ajută la creșterea fizică a copilului, dar și la dezvoltarea mentală a acestuia.

În același timp, pentru dezvoltarea sistemului osos, specialiștii recomandă suplimentele alimentare care conțin vitamina A și K. 

Vitamina B12 și vitamina D pot fi recomandate copiilor care nu au poftă de mâncare. Este, însă, recomandat ca acestea să nu fie administrate în exces, ci doar sub îndrumarea atentă a unui medic.

Totodată, vitamina A este recomandată copiilor aflați în primele luni de viață, întrucât sporește rezistența la infecții, ajută la adaptarea vizuală și contribuie la dezvoltarea normală a scheletului și a smalțului dentar, precum și la buna funcționare a ficatului, a tiroidei și a altor organe.

Vitamina C este indispensabilă pentru dezvoltarea armonioasă a organismului, întrucât aceasta contribuie la creșterea țesuturilor, sporește vindecarea rănilor și, de asemenea, este un antioxidant puternic, ce ajută la prevenirea unor afecțiuni grave, precum cancer, boli de inimă. În plus, ajută organismul să absoarbă fierul și calciul din alimentație.

Articol citit de 107 persoane