Implicarea copiilor în treburile casnice ar trebui să înceapă încă de la o vârstă fragedă. Nu este vorba de ajutorul pe care-l dau, ci pentru faptul că le vei oferi posibilitatea de a se implica în activități ”de oameni mari”, în urma cărora își pot dezvolta pasiuni ce se pot întinde pe tot parcursul vieții.

Cei mai mulți dintre copii se plictisesc rapid, iar implicarea lor în treburile casnice poate fi chiar distractivă și, în plus, le va oferi posibilitatea de a descoperi lucruri noi.

Care sunt activitățile în care îi poți implica, află mai jos:

Treburi casnice ocazionale

Oferă-le încrederea ta și ai răbdare cu ei atunci când alegi să-i implici în treburile casnice. Spre exemplu, le poți oferi posibilitatea de a așeza flori într-o vază ori, dacă ai invitați, să așeze un platou cu brânzeturi și alte gustări. Poți, de asemenea, să-i lași să decoreze masa.

Treburi casnice distractive

Când vine vorba despre posibilitatea de a folosi apa, copiii sunt foarte entuziasmați. Așadar, îi poți lăsa să ude grădina ori florile, să spele verdețurile pentru salată ori cartofii, să toarne apă în pahare și să le așeze pe masă.

Pot, de asemenea, să sorteze vesela din mașina de spălat vase ori îi poți învăța să folosească instrumente pentru a mărunți ouă sau pentru a prepara piure de cartofi.

Pe măsură ce copilul tău crește, îi poți oferi posibilitatea de a se implica în treburi casnice mai complicate, precum prepararea unei gustări ori a unei mese, spălarea podelelor, periatul covoarelor,  hrănirea și îngrijirea animalelor de companie.

Potrivit specialiștilor, indiferent cât de nesemnificative sunt treburile casnice pe care le fac, participând activ la viața de familie, aceștia vor învăța ce înseamnă asumarea responsabilităților. Totodată, în urma acestora, stima lor de sine va fi crescută, motiv pentru care este important să-i atribui sarcini potrivite vârstei, pe care să le facă cu ușurință și să nu le stârnească frustrări.

În același timp, dacă vei alege să-i pui să-și strângă jucăriile din cameră ori să se ocupe de curățenie va învăța ce înseamnă să fie independent, precum și să facă lucrurile de unul singur.

În plus, pentru a-i motiva le poți oferi mici recompense care nu doar că le va aduce bucurie, dar îi va ajuta să se simtă apreciați. De asemenea, complimentele sunt extrem de utile.

Articol citit de 91 persoane