În adolescență, cele mai întâlnite probleme ale pielii sunt acneea și verucile virale, însă există și altele, potrivit specialiștilor.

Cele mai întâlnite probleme ale pielii la adolescenți sunt asociate cu fluctuațiile hormonale, care au loc în această perioadă, în care ei se dezvoltă foarte mult, atât din punct de vedere psihologic ori psihic.

Potrivit unor studii de specialitate, creșterea nivelului de hormoni androgini se reflectă în creșterea părului, în dezvoltarea glandelor sudoripare și a glandelor sebacee. Stimularea sau alterarea acestor structuri ale pielii duce, însă, la aprariția unor probleme.

Acneea vulgaris

Cea mai întâlnită problemă în rândul copiilor este acneea vulgaris. Este o afecțiune inflamatorie, descrisă prin apariția unor leziuni, precum coșuri, pustule, chisturi ori cicatrici, care apar, de obicei în diferite zone ale corpului, precum față, umeri sau spate.

Acneea poate să peristee până la 20, chiar 30 de ani. Este, de asemenea, important să folosești o cremă cu factor de protecție solară pentru a preveni hiperpigmentarea pielii.

Rosaceea

O afecțiune inflamatorie cronică cu care se confruntă mulți adolescenți este rosacea. Aceasta se manifestă prin piele înroșită, cunoscută sub numele de eritem, vase de sânge dilatate, vizibile, precum și erupții de coșuri mici și papule. În cazuri extreme, pot fi afectate și ochii ori scalpul.

Tenul gras, o altă problemă specifică adolescenților

Tenul gras sau seboreic este o afecțiune a pielii întâlnită la pubertate. Pielea capătă o strălucire cauzată de excesul de sebum, porii sunt dilatați și cresc riscurile de a dezvoltaa acneea. Pentru a ține sub control tenul gras se recomandă adoptarea unui ritual de îngrijire riguros, pentru a elimina impuritățile și pentru a evita complicațiile date de stimularea în exces a glandelor sebacee.

Foliculita

Foliculita este, de asemenea, o afecțiune întâlnită în rândul adolescenților și apare, de obicei atunci când folicurii de păr sunt inflamați și infectați, apărând acele pustule. Poate fi declanșată, de asemenea, de administrarea unor medicamente, precum litiu și ciclosporină.

Credit foto: Shutterstock

Articol citit de 456 persoane