Este ceva obișnuit ca mulți dintre copii să se teamă de întuneric, însă responsabilitatea ta ca părinte este să-l ajuți pe cel mic să-și învingă această frică, motiv pentru care în articolul de astăzi îți venim în întâmpinare cu câteva trucuri simple.

Potrivit unor studii de specialitate, aproximativ 73 la sută dintre copiii cu vârste cuprinse între trei și 12 ani se tem de întuneric și se confruntă cu coșmaruri noaptea. Acest lucru poate determina probleme cu somnul ori o calitate proastă a somnului, ceea ce va duce la incapacitatea de a se concentra la grădiniță sau la școal. Totodată, astfel de probleme pot determina o acumulare mai defectuoasă a informațiilor, dar și la slăbirea sistemului imunitar. Ținând cont de aceste detalii, însă, este foarte important să-ți ajuți copilul să depășeasc această teamă de întuneric.

Vorbește cu el și validează-i sentimentele

Deși mulți dintre părinți sunt îngrijorați de faptul că prichindeii lor se tem de întuneric este total greșit să încerci să le îndrepți atenția spre altcva, sperând că frica va trece. Potrivit unui psiholog, este important să vorbești cu copilul tău și să-i validezi sentimentele, să-i spui ”că îl auzi și că înțelegi că se teme de întuneric.” Este, de asemenea, important să-i spui că știi că este speriat și să-l asiguri că ești lângă el și că nu i se întâmplă nimic.

Ajută-i să-și înfrunte teama

Potrivit specialiștilor, temerile cresc atunci când sunt evitate. Astfel, pentru a ajuta un copil să-și învingă teama de întuneric este important să-l ajuți să o înfrunte. Spre exemplu, îi poți instala o veioză în cameră, eventual care are posibilitatea de a-i fi reglat nivelul de intensitate pe zi ce trece.

Transformă întunericul în distracție

Copiii ajung să nu se mai teamă de întuneric atunci când le asociază cu momente fericite. Construiți forme inedite pe pereți în timp ce stați în pat, citiți cărți la lumina unei veioze. Transformând întunericul în situații inedite, ce îi va amuza pe prichindei, îi va ajuta să nu se mai teamă de acesta.

Oferă-le un obiect care le asigură confort

Obiectele care le oferă un plus de confort, precum o păturică ori o jucărie din pluș, îi pot ajuta pe copii să-și învingă teama de întuneric și, în plus, să se odihnească mai bine în timpul nopții.

Rămâi calm

Dacă una dintre strategiile tale nu dau roade, nu-ți pierde cumpătul. Ai răbdare și continuă să încerci ori apelează la un specialist în anxietăți și fobii. Te va ajuta să afli de ce nu funcționează una dintre metodele tale ori să aplici alte tehnici.

Credit foto: Shutterstock

Articol citit de 89 persoane