Hepatita la copii este o boală periculoasă care necesită diagnostic precoce și tratament adecvat. Unele forme de hepatită sunt mai ușoare și se vindecă complet, însă altele pot provoca leziuni grave ficatului. Există mai mulți factori de risc care favorizează declanșarea bolii, însă cea mai frecventă cauză pentru hepatita la copii este infecția cu un virus. Află în acest articol câte tipuri de hepatită la copii există, cum se manifestă, ce analize se recomandă pentru diagnostic și care este cel mai bun tratament!
Tipuri de hepatită la copii
Tipurile de hepatită la copii sunt clasificate în principal în funcție de cauzele care au dus la apariția bolii. În general, copiii și adolescenții pot contracta hepatită din mai multe surse, însă cele mai frecvente cauze pentru hepatita la copii este infecția cu un virus. Există mai multe virusuri care pot provoca boala, și anume:
- Virusurile hepatice A, B, C, D sau E (Acestea sunt cele mai comune virusuri care provoacă hepatita)
- Citomegalovirus (Acest virus face parte din aceeași familie cu virusul herpes)
- Epstein-Barr (Acesta provoacă boala numită mononucleoză infecțioasă)
- Virusul varicelei (O complicație a acestui virus este hepatita, însă acest lucru este foarte rar la copii)
- Alte virusuri pot provoca inflamația ficatului la copii, și anume: Enterovirus, Rubella, Adenovirus și Parvovirus
Majoritatea cazurilor de hepatită virală la copii și adolescenți sunt cele provocate de virusurile hepatice.
Hepatita A
Virusul hepatitei A (HAV) este cel mai frecvent virus care cauzează hepatită la copii. Boala se transmite prin scaunul sau sângele unei persoane infectate. Acest lucru se poate întâmpla prin ingestia de alimente sau apă contaminate. De asemenea, hepatita A se poate răspândi prin contactul apropiat cu o persoană infectată.
De obicei, hepatia A la copii și adolescenți este acută, ceea ce înseamnă că inflamația ficatului durează o perioadă scurtă de timp. De asemenea, în majoritatea cazurilor, hepatita A nu necesită tratament, deoarece se vindecă de la sine. Rareori, pacienții infectați cu acest virus dezvoltă insuficiență hepatică acută. La adulți, hepatita A este mai puțin frecventă, dar severitatea bolii și mortalitatea sunt mai mari. Hepatita A este mai comună în zonele cu salubritate și igiena personală precară.
Hepatita B și C
Virusurile hepatitei B și C sunt mai puțin frecvente la copii. Ele apar mai des la adulți și pot fi atât acute, cât și cronice. Infecția cu hepatita C provoacă mai ales boli cronice la copii și adolescenți. Dacă nu sunt tratate, aceste tipuri de hepatită pot provoca diverse complicații precum ciroza și cancerul hepatic. Hepatitele B și C sunt transmise prin transfuzii de sânge, contact sexual cu o persoană infectată, prin utilizarea obiectelor personale contaminate, instrumente medicale nesterilizate, utilizarea la comun a acelor pentru droguri. La nou-născuți, hepatitele B și C pot fi transmise în timpul nașterii de la mama la făt.
Hepatita D
Acest tip de hepatită poate apărea doar la persoanele infectate deja cu hepatita B. Hepatita D nu se poate transmite de la o mamă la copilul ei în timpul sarcinii.
Hepatita E
Similar cu hepatita de tip A, hepatita E se transmite pe cale fecal-orală. Acest lucru înseamnă că răspândirea are loc prin ingerarea de alimente și apă contaminate și prin contactul apropiat cu o persoană infectată. Hepatita E infectează mai ales adolescenții și adulții, fiind mai puțin frecventă la copii. Rareori, hepatita E provoacă o boală cronică sau insuficiență hepatică.
Hepatita autoimună
În plus față de virusurile hepatice, hepatita la copii poate fi provocată de o tulburare autoimună. În acest caz, sistemul imunitar al copilului produce anticorpi care atacă ficatul și provoacă inflamație. Acest lucru duce la hepatită.
Simptome hepatită copii
Simptomele hepatitei la copii tind să fie similare, indiferent de virusul care a provocat boala. Iată cum se manifestă hepatita acută la copii:
- Semne asemănătoare gripei: febră, greață sau vărsături
- Pierderea poftei de mâncare
- Diaree
- Oboseală
- Durere sau discomfort în partea dreaptă a abdomenului superior
- Icter (îngălbenirea pielii și albului ochilor), cauzat acumularea de bilirubină în sânge
- Urină închisă la culoare
- Scaune galben deschis sau de culoare argilei
- Erupții cutanate
De obicei, mulți copii prezintă simptome ușoare sau sunt asimptomatici. Acest lucru înseamnă că s-ar putea să nu îți dai seama când copilul tău este bolnav. În general, cu cât copilul este mai mic, cu atât este mai probabil să fie asimptomatic. Statisticile arată că doar aproximativ 30% dintre copiii mai mici de 6 ani prezintă simptome, iar majoritatea sunt ușoare. Simptomele sunt mai frecvente la copiii mai mari cu hepatită de tip A, iar acestea tind să dureze câteva săptămâni. Hepatitele B și C sunt adesea fără simptome.
Analize hepatită la copii
Pe lângă examenul fizic și observarea simptomelor, există anumite teste pentru depistarea hepatitei la copii. Acestea includ:
- Teste de sânge (medicul va analiza funcția hepatica, anticorpii și reacția în lanț a polimerazei, hemoleucograma celulară și coagularea sângelui)
- Ecografie cu ultrasunetele (pentru a examina ficatul)
- RMN (pentru a avea imagini detaliate ale ficatului și structurilor din interiorul corpului copilului)
- Biopsia ficatului (în cazul în care diagnosticul de hepatită nu este clar, se poate lua o probă de țesut din ficat)
Tratamentul hepatitei
Tratamentul hepatitei virale acute la copii este simptomatic. Este important ca pacienții să aibă o nutriție adecvată, cu multe vitamine, proteine și carbohidrați și să bea multă apă. Copiii cu hepatită ușoară pot fi tratați acasă. În cazul în care apar vărsături persistente, apetit foarte scăzut, capacitate senzorială alterată sau sângerare, este nevoie de spitalizare.
Pentru hepatitele B și C sunt disponibile medicamente antivirale eficiente. Chiar și hepatita C este vindecabilă cu tratament adecvat.
În unele cazuri rare, hepatita la copii necesită transplant hepatic (de exemplu, dacă pacienții dezvoltă insuficiență hepatică acută sau complicații ale bolii hepatice cronice)
Așadar, hepatita la copii poate fi acută (pe termen scurt) sau cronică (pe o perioadă îndelungată). Unele forme de hepatită sunt ușoare și se vindecă fără un tratament specific, iar altele sunt mai severe și necesită tratament adecvat. Fii atent la simptomele hepatitei și consultă de urgență un medic în cazul în care suspectezi boala la copilul tău.
Referințe:
https://www.healthychildren.org/
https://www.stanfordchildrens.org/
Surse foto: Shutterstock.com
Articol citit de 722 persoane
Acest articol nu are comentarii!