Senzațiile de amețeli la copii pot apărea ca urmare a deshidratării, din cauza unei răceli sau infecții la urechi. Însă, în unele cazuri, vertijul la copii reprezintă un simptom al unor afecțiuni mai serioase de sănătate, așadar trebuie efectuate mai multe investigații medicale. Află de ce amețește un copil și când trebuie să mergi la doctor!
Ce sunt amețelile la copii?
Amețelile la copii sunt resimțite ca o senzație de învârtire, o percepție că lumea se învârte în jur. În general, vertijul la copii este mult mai puțin frecvent decât la adulți și poate fi o stare trecătoare. Însă, atunci când un copil se confruntă cu crize repetate sau prelungite de vertij, cel mai probabil, este vorba de afecțiuni sau boli grave.
Vertijul poate fi foarte supărător pentru un copil, mai ales dacă este prea mic pentru a spune ce i se întâmplă. Părinții își pot da seama că ceva nu este în regulă dacă observă ceva schimbat în comportamentul copilului. Acesta va avea probleme de echilibru, o paloare a pielii, senzația de greață și dorința de a se întinde.
Care sunt cauzele amețelilor la copii?
Cauzele amețelilor la copii sunt multiple. De obicei, vertijul este asociat cu o afecțiune vestibulară. Aceasta poate fi o disfuncție a organelor de echilibru ale urechii interne sau a părții sistemului nervos central care ajută la păstrarea echilibrului. Inflamația, acumularea de lichid și infecțiile urechii interne sunt cauzele comune ale vertijului.
Alte cauze ale amețelilor la copii includ:
- Scăderea nivelului de zahăr din sânge
- Alergii
- Deshidratare
- Tulburări autoimune (scleroza multiplă, diabetul de tip 1 și artrita juvenilă)
- Afecțiuni neurologice
- Anumite medicamente
- Migrenă (vasele de sânge din creier se dilată și produc durerea de cap puternică și senzația de vertij)
- Traumatism cerebral
- Anemie
- Hipocalcemie și carență de vitamina D
- Epilepsie
- Afecțiuni ale coloanei vertebrale
În cazul copiilor mai mari (adolescenți), amețelile pot fi cauzate de anxietate. În această situație, vertijul este mai mult un răspuns al sistemului nervos și, alături de amețeli, vor exista și alte simptome, precum: dificultăți de respirație, creșterea ritmului cardiac, transpirații abundente sau tremurături. Acestea sunt semnele unui atac de panică.

Episoade scurte de amețeli la copii
Amețelile la copii care apar odată cu ridicarea rapidă din șezut sau din poziția culcat și care durează doar 1-2 minute pot apărea dintr-o cauză ortostatică, cardiacă sau metabolică. Pentru a depista ce anume provoacă vertijul, medicul va recomanda efectuarea anumitor analize de sânge, o evaluare cardiacă și un tratament cu hidratare agresivă și aport crescut de sare.
Dacă episoadele scurte de amețeli apar în primul rând la ridicarea din poziția culcat, poate fi vorba de vertij benign de poziționare paroxistică (VPPB). Acesta rezultă din deplasarea cristalelor de otolit din urechea internă într-unul dintre canalele semicirculare. VPPB poate fi tratat la cabinetul medical cu simple manevre ale capului.
Episoade lungi de amețeli care durează câteva ore sau zile
Episoadele neprovocate de amețeli la copii care durează ore întregi și sunt însoțite de dureri de cap, fotofobie sau aura vizuală se pot datora migrenei vestibulare. Această afecțiune este de fapt cea mai frecventă cauză de vertij la copii și adolescenți. Migrena vestibulară poate fi tratată cu medicamente convenționale pentru dureri de cap.
Amețeli cronice (de lungă durată)
Amețelile la copii care durează câteva zile sau luni se pot datora nevritei vestibulare, o infecție virală a nervului vestibular. Mulți pacienți cu nevrită vestibulară pot rămâne adesea cu amețeli reziduale, ușoare și deficite de echilibru pe termen lung. Acest lucru poate fi evitat cu tratament cu steroizi și un curs de reabilitare vestibulară cu un kinetoterapeut cu experiență.
Când trebuie să mergi la doctor?
Dacă amețelile copilului tău sunt însoțite și de alte simptome, precum: dureri de cap, febră, tulburări de vedere, palpitații, dureri toracice și altele, este important să te prezinți de urgență la un medic.
Așadar, deși în cele mai multe cazuri, nu trebuie să te îngrijorezi, uneori, amețelile la copii pot fi semnul unei probleme de sănătate mai grave. Dacă senzația de vertij la copii este frecventă, discută cu un medic specialist. Acesta va încerca să depisteze cauza în funcție de simptomele specifice și să prescrie un tratament adecvat.
Sursa foto: Shutterstock.com
Articol citit de 200 persoane
Acest articol nu are comentarii!