Copiii iubesc animalele, nu este niciun secret pentru nimeni, iar aceștia ar trebui să le fie permis să dețină un câine ori o pisică, întrucât beneficiile sunt absolut uimitoare pentru sănătate.

Potrivit unor studii de specialitate, un animal de companie nu aduce doar responsabilități în viața unui copil ori a unui adult, ci și numeroase beneficii. Spre exemplu, este dezvoltată o legătură unică, pe care nu o poți regăsi sub nicio altă formă.

De asemenea, studiile de specialitate au arătat că un animal de companie poate aduce numeroase beneficii în viața unui copil, putând ajuta la reducerea stresului, la îmbunătățirea abilităților sociale și emoționale. Totodată, deși cercetările efectuate pe interacțiunea dintre oameni și animale este relativ nouă, unele studii au arătat că animalele de companie pot reduce nivelul de colesterol, pot îmbunătăți starea de spirit și poate crește starea de atașament.

Care sunt beneficiile unui animal de companie pentru copii, află mai jos:

Dacă te gândești să adopți un animal de companie pentru copilul tău trebuie să știi că nu ești singură. În jur de 70 la sută dintre gospodării există cel puțin un animal de companie, iar 90 la sută dintre persoanele care au animale de companie le consideră un membru al familiei lor.

Reduc nivelul de stres

Viața poate fi stresantă chiar și pentru copii și adolescenți. Provocările pentru a se face plăcuți în cercul de prieteni, dificultățile de la școală, presiunea de a avea succes și chiar așteptările prea mari ale părinților pot fi câțiva dintre factorii ce determină stres și anxietate pentru copii. Acestea pot fi combătute, însă, cu ușurință, întrucât un animal de companie are puterea de a reduce stresul. Dragostea și atașamentul care se dezvoltă atunci când un copil se joacă cu un animal de companie poate duce la reducerea cortizolului din organism, sporind eliberarea dopaminei și a oxitocinei, care îmbunătățesc starea de spirit.

Combate sentimentul de tristețe

Fie că vorbim de câini ori de pisici, acestea sunt animale care n-ar trebui să lipsească din gospodăria niciunei persoane, întrucât acestea pot ameliora sentimentul de tristețe. Iar aces lucru a fost dovedit în timpul pandemiei de coronavirus, când oamenii au fost nevoiți să rămână în casele lor, iar cei mai mulți dintre ei au ales să-și ia un animal de companie pentru a-și ocupa timpul.

Ajută la dezvoltarea sentimentelor de empatie și compasiune

Animalele de companie sunt, fără doar și poate, dependente de oamenii care le îngrijesc. Ele nu-și pot prepara hrană și nu-și pot umple nici bolurile cu apă. Ei depind de oameni, motiv pentru care deseori ajută la dezvoltarea sentimentelor de empatie și compasiune în rândul copiilor. Aceștia învață să aibă grijă de animalele lor de companie, să le hrănească și, în același timp, ei învață să respecte toate formele de viață. De aceea, specialiștii recomandă să vorbiți cu cei mici despre cum s-ar putea simți un animal de companie atunci când este ignorat ori chiar uitat, când trece prea mult timp până când este hrănit. Aceste lucru vă pot ajuta să le dezvoltați bine sentimente de empatie și compasiune.

Credit foto: Shutterstock 

Articol citit de 279 persoane