Despre dieta mediteraneană s-a vorbit mult de-a lungul timpului, studiile de specialitate arătând că are beneficii în ceea ce privește funcționarea inimii, reducând riscul de a dezvolta afecțiuni precum obezitate, diabet și cancer. Ce trebuie să știi despre dieta mediteraneană la copii, însă, află mai jos:

Pește, cereale integrale și legume - probabil aceste alimente nu se numără printre cele preferate de copii, însă este important să le incluzi în dieta lor. Potrivit unui studiu realizat de U.S. News, această dietă are numeroase beneficii pentru sănătate, printre care îmbunătățirea funcționării inimii, menținerea sănătății creierului și reducerea riscului de diabet și cancer.

De asemenea, un studiu realizat în 2014, pe nu mai puțin de 9.000 de copii cu vârste cuprinse între 2 și 9 ani, care urmează dieta mediteraneană au cu 15 la sută mai puține șanse de a dezvolta obezitate. Acest lucru este important, întrucât riscul de obezitate este foarte crescut în ziua de astăzi, în SUA, spre exemplu, unul din trei copii fiind supraponderali ori obezi.

Cercetătorii au arătat, de asemenea, în cadrul unui studiu realizat în 2014, că aportul bogat de fibre și grăsimi sănătoase regăsite în alimente precum nuci, avocado, ulei de măsline, ajută copii să mănânce în exces. Totodată, o dietă sănătoasă, precum cea mediteraneană, ajută la reducerea riscului de apariție a bolilor de inimă.

Cum poți să incluzi dieta mediteraneană la copii, află mai jos:

Oferă-i mai multe fructe de mare

Când vine vorba despre dieta mediteraneană, alege să consumi mai mult pește și fructe de mare. Oferă-i copilului tău astfel de alimente. Poate că la început te va refuza, însă încet, încet, acesta poate va începe să le savureze.

Oferă-i mai multe fructe și legume

Dieta mediteraneană se bazează pe consumul de fructe și legume, motiv pentru care dacă vrei ca prichindelul tău să adopte această dietă este important să incluzi treptat tot mai multe fructe și legume. Spre exemplu, poți combina alimente favorite cu altele necunoscute sau care nu sunt la fel de plăcute, precum porumb cu ceapă roșie, castraveți cu ridichi, pepene verde cu spanac. Totodată, lasă-i pe copii să te ajute la prepararea hranei. Deși poate dura mai mult, aceștia pot fi mai entuziasmați să mănânce ceva făcut de ei.

Evită carnea roșie și untul

Dieta mediteraneană nu implică consumul exagerat de carne roșie, precum de vită, miel și porc. Astfel, pentru a-i oferi organismului cantitatea optimă de proteine alege alimente care conțin fibre, precum linte, fasole ori pește. De asemenea, poți folosi și unt și ulei de măsline.

Alege doar gustările sănătoase

Înlocuiește gustările mult dorite de prichindei, precum prăjituri, produse de patiserie, cu fructe, nuci, brânză degresată, iaurt sau legume. Toate acestea conțin nutrienți care sunt extrem de benefici pentru sănătate.

Credit foto: Shutterstock

Articol citit de 127 persoane