Să ții sub control felul în care copii își exprimă emoțiile poate fi, fără doar și poate, o adevărată provocare, fapt pentru care în articolul de mai jos îți propunem să descoperi câteva sfaturi care îți vor fi de folos în situațiile în care aceștia sunt furioși.

Ca mamă, una dintre cele mai dificile situații este să-ți ajuți copilul atunci când se confruntă cu o situație tensionată ori pur și simplu e furios. Pentru a nu-ți pierde controlul și pentru a ști cum să faci față situației este bine să ții cont de câteva sfaturi.

Potrivit specialiștilor, problema nu este că prichindelul tău este furios, ci trebuie să să știi că tantrumurile și comportamentele nocive sunt rezultatele unor emoții. Pe care ei n-ar trebui să și le suprime, ci doar să știe că există niște limite pe care trebuie să le respecte.

Foamea, somnul, confuziile, stresul sau suferința sunt câțiva dintre factorii care pot determina copiii să fie furioși. Ce poți face în astfel de situații, află mai jos:

Controlează-ți reacțiile

Să te enervezi atunci când copilul tău e furios nu va fi niciodată o soluție bună. De aceea este foarte important ca tu, ca adult, să înveți să-ți gestionezi emoțiile și să reacționezi întotdeauna cu calm. Mulți părinți se plâng de faptul că nu au control asupra copiilor, însă ei nu văd că îl pierd atunci când copiii lor se cred superior. Deși acesta poate avea un tantrum, nu intra în panică și nu te enerva. Nu țipa, nu-ți ieși din minți. Permite-i să-și exprime emoțiile.

Nu încerca să-l calmezi în mijlocul unei crize

Să încerci să-l liniștești în mijlocul unui tantrum înseamnă să te lupți cu morile de vânt. Deși poate fi dificil, așteaptă ca tensiunea să se irosească. Vorbește apoi cu copilul tău și încearcă să afli ce i-a declanșat comportamentul.

Evită sub orice formă agresiunea fizică

Totul poate scăpa de sub control în situații tensionate, însă în acele momente trebuie să fii conștient că ești adultul responsabil și nu ar trebui să-i permiți copilului tău să se lovească ori să te lovească sub nicio formă. Agresiunea fiziă nu este o modalitate de a rezolva problemelor, iar copilul tău trebuie să știe acest lucru.

Oferă-i timp și spațiu

Un copil furios nu va aprecia niciodată că încerci să vorbești cu el sau că insiști să-i spui că a făcut ceva greșit. Oferă-i timp și spațiu pentru a se calma, iar abia apoi poți să porți o discuție în urma căreia să afli care a fost motivul furiei lor, dar și să-i explici ce a făcut greșit.

Totodată, pentru ca viața voastră să fie liniștită și frumoasă, învață să creezi limite. Bate la ușă atunci când intri într-o încpăpere, ține telefoanele departe de masă când mănânci, respectă programele de somn și fii mereu un exemplu. Cu cât aceste reguli sunt mai vizibile, cu atât copilul tău va ști să se poarte mai frumos.

Credit foto: Shutterstock

Articol citit de 234 persoane