Constipația la copii este o problemă foarte frecventă. Constipația înseamnă evacuarea scaunelor dure cu dificultate și mai rar decât în mod normal. Cauzele obișnuite ale constipației includ hidratarea insuficientă și lipsa de fibre din dietă. Dacă nu este recunoscută și tratată din timp, constipația poate deveni o problemă cronică (pe termen lung). Află ce trebuie să faci dacă copilul tău este constipate!

Ce este constipația la copii?

Constipația la copii este atunci când evacuarea scaunelor tari este dificilă și provoacă durere. Există diferențe în fermitatea și frecvența mișcărilor intestinale normale la copii, de aceea părinții trebuie să știe ce este normal și când trebuie să se îngrijoreze.

În ceea ce privește frecvența, de obicei, bebelușii alăptați pot avea scaune după fiecare alăptare, însă uneori pot avea doar câteva scaune pe săptămână. Bebelușii hrăniți cu biberonul și copiii mai mari au, în mod obișnuit, un scaun la fiecare 1-3 zile.

În ceea ce privește fermitatea, este normal ca scaunele bebelușului să varieze în culoare și consistență de la o zi la alta. Volumul și frecvența scaunelor eliminate depind de regimul alimentar și de hidratarea zilnică a copilului.

Constipația poate deveni o problemă în special atunci când se face trecerea de la scutece la toaletă. De asemenea, poate apărea după ce un copil a avut o mișcare intestinală dureroasă sau înspăimântătoare. Copilului îi va fi frică să mai facă și se va ține, iar acest lucru va duce la întărirea scaunelor și evacuarea lor devine mai grea.

În general, constipația la copii sau bebeluși poate însemna:

 • Dificultate, efort sau durere la evacuarea scaunelor. Uneori, este posibil să apară o cantitate mică de sânge în scutec sau pe hârtia igienică. Acest lucru se întâmplă din cauza unei mici rupturi în pielea pasajului din spate (anus).
 • Scaunele sunt mai rare decât în ​​mod normal. În general, se poate spune că este constipație dacă există mai puțin de trei scaune pe săptămână.
 • Scaunele sunt mai dure și mari sau mai tari și mici, asemenea excrementelor de iepure sau oaie.

Constipația la copii: alte simptome

Pe lângă scaunele mai puțin frecvente, dure și dureroase, constipația poate provoca:

 • Dureri abdominale
 • Lipsa poftei de mâncare
 • Iritabilitate
 • Balonare
 • Abdomen mai tare la atingere  

Constipația cronică la copii poate avea ca efect murdărirea în mod regulat a lenjeriei cu fecale foarte moi. Acest lucru se întâmplă dacă rectul copilului este plin de mult timp și se întinde. Copilul nu simte nevoia să meargă la toaletă, deoarece rectul este întotdeauna întins, însă fecalele murdăresc lenjeria. De multe ori, această murdărie este confundată de părinți cu diareea.

Constipația la bebeluși

De obicei, constipația la bebeluși nu este o problemă frecventă. Incapacitatea de a evacua scaune la un bebeluș mai mic de 1 lună este un simptom al unei probleme mai serioase de sănătate și cel mic ar trebui consultat de urgență de un medic. În general, constipația apare atunci când se începe diversificarea alimentației și introducerea alimentelor solide.

De ce apare constipația la copii?

Există mai multe cauze pentru constipația la copii, printre care:

 • Reținerea intenționată a scaunului. De cele mai multe ori, copiii nu doresc să meargă la toaletă din cauza unei defecări anterioare dureroase. De asemenea, în cazul copiilor între 2-5 ani, reținerea scaunelor poate fi o modalitate de a prelua controlul. Unii copii nu vor să se oprească din joacă pentru a merge la baie, iar cei mari își rețin scaunele atunci când sunt departe de casă, deoarece nu le place să folosească toaletele publice.
 • Prezența unei afecțiuni. Constipația poate fi un efect secundar al unor medicamente sau poate rezulta din anumite afecțiuni medicale, cum ar fi hipotiroidismul.
 • Dietă nesănătoasă. Dacă dieta copilului nu conține suficiente fibre sau lichide, tiparele intestinale pot fi afectate.
 • Factori externi. Orice schimbare în rutina copilului (călătoriile sau situațiile stresante), poate afecta sănătatea lui generală, inclusiv mișcările intestinale.

Tratament constipație copii

Tratamentul pentru constipația la copii depinde de vârsta celui mic și de gravitatea problemei. Dacă nu este tratată, constipația se poate agrava. Cu cât scaunul rămâne mai mult în interiorul intestinului gros sau colonului, cu atât el devine mai mare și mai uscat, iar evacuarea lui mai dificilă.

Dacă copilul tău este constipat, primul lucru pe care trebuie să-l faci este să elimini scaunele acumulate în rect. Acest lucru se poate face prin clisme cu ulei de parafină sau supozitoare cu glicerină. După ce scaunul este îndepărtat, este recomandat să iei anumite măsuri pentru a ajuta copilul să dezvolte obiceiuri intestinale bune și a preveni întărirea scaunelor din nou.

Dezvoltarea unei rutine la toaletă

Pentru a evita constipația la copii, este important să-l încurajezi pe cel mic să meargă la toaletă în mod regulat și să prelungească șezutul. De obicei, copilul ar trebui să stea pe toaletă după micul dejun, prânz și cină, timp de 3-5 minute. Poți folosi un cronometru de bucătărie și poți consolida comportamentul pozitiv prin laude. De asemenea, pentru a-i fi mai ușor să folosească toaleta adulților, pune un capac special pentru copii pe scaunul de toaletă și un taburet pe care să-și odihnească picioarele.

Dieta sănătoasă

Creșterea aportului de fibre ar putea ajuta copiii care au o tendință naturală de a fi constipați. Prin urmare, poți încerca să adaugi în dieta copilului tău mai multe fructe cu coajă (prune, stafide, caise, piersici etc), dar și multe legume și cereale integrale. De asemenea, poți înlocui pâinea albă cu cea integrală, iar dacă copilul are peste 18 luni, redu aportul de lapte de vacă la maximum 500 ml pe zi și evită băuturile dulci.

În cazul constipației cronice la copii poate fi nevoie de laxative, însă acestea trebuie administrate doar la sfatul medicului.

Nu sunt recomandate clismele cu soluții de săpun, apă de la robinet sau soluții pe bază de magneziu!

Așadar, constipația la copii este o problemă frecventă și se poate rezolva destul de ușor. Schimbarea dietei și stabilirea unei rutine în ceea ce privește mersul la toaletă poate fi de folos. Dacă acestea nu dau rezultate, medicul te va sfătui cel mai bine ce medicamente să-i administrezi copilului tău!

Sursa foto: Shutterstock.com

Articol citit de 336 persoane