Dacă copilul tău este mult prea timid și consideri că are de suferit din această cauză, atunci este bine să ții cont de aceste trucuri simple, pe care i le poți împărtăși treptat.

Atunci când copilul tău e timid, s-ar putea să fii îngrijorată cu privire la prezentul și la viitor. Poate că te temi că nu-și va face prieteni, că va avea de suferit în ceea ce privește relațiile cu oamenii din jurul lui ori poate că nu este nimic greșit cu el. În realitate, însă, timiditatea este o trăsătură naturală, ce poate fi ”modelată” odată cu trecerea timpului.

Ce poți face dacă copilul tău este timid, află mai jos:

Nu pune presiune pe el și nu-l critica

Dacă tu nu ești o persoană timidă, s-ar putea să-ți fie greu să înțelegi ce simte copilul tău ori s-ar putea să-ți fie ușor să-i minimizezi emoțiile. Din acest motiv este important să nu-ți ridiculizezi copilul și să nu-l forțezi să se schimbe. Este important ca el să se simtă înțeles, acceptat și susținut. În cazul unui copil timid, cuvintele au mai multă putere decât ți-ai putea imagina, așa că nu ezita să-l încurajezi.

Dezvoltă-i abilitățile sociale

Uneori, timiditatea apare doar din lipsa unor abilități sociale care sunt dezvoltate. O idee bună pentru a-ți ajuta copilul să scape de ea este să-l înveți cum să inițieze și să conducă conversații, să facă complimente, să ceară lucruri ori să spună nu.

Oferă-i oportunități de socializare

Atunci când un copil este timid, unii părinți tind să devină mai protectivi și evită să-i pună în situații delicate. Totuși, copilul trebuie să fie expus unor oportunități pentru a-și câștiga încrederea în tine. Așadar, du-l la activități extrașcolare, la workshop-uri unde ar putea să-și dezvolte un hobby și, totodată, să se împrietenească cu alți copii.

Ajută-l să-și dezvolte stima de sine

Timiditatea este, de multe ori, cauzată de nesiguranță, de stima de sine scăzută ori de teama de a fi judecat de alții. Din acest motiv este musai ca prichindelul tău să-și dezvolte stima de sine și, totodată, să-l ajuți să-și identifice punctele forte, să știe să și le pună în valoare, dar, totdată să fie conștien și de cele negative și să le accepte, să știe unde are de lucrat.

Credit foto: Shutterstock

Articol citit de 394 persoane