Tot mai mulți copii se confruntă cu probleme de greutate, iar statisticile oamenilor de știință sunt îngrijorătoare: fără nicio intervenție, 80 la sută dintre aceștia pot fi supraponderali și la vârsta maturității. Acest lucru înseamnă probleme de sănătate, precum diabet, tensiune arterială, colesterol crescut, apnee în somn. Totodată, obezitatea poate afecta și stima de sine.

Copiii care au probleme de greutate n-ar trebui să fie puși la o dietă restrictivă, însă ei pot fi îndrumați să adopte obiceiuri sănătoase, să aibă o alimentație echilibrată și să facă mișcare pentru a-și ține sub control kilogramele.

Nevoile calorice la copii în funcție de vârstă:

Așa cum adulții trebuie să consume un anumit număr de calorii pe zi pentru a-și ține sub control greutatea, la fel se întâmplă și în cazul copiilor.

Spre exemplu, nutriționiștii recomandă ca băieții moderat activi să consume aproximativ:

  • 1600 de calorii pe zi, dacă au între 6-8 ani
  • 1800 de calorii pe zi, dacă au între 9-10 ani
  • 2 200 de calorii pe zi, dacă au 11-13 ani
  • 2400-2800 de calorii pe zi, dacă au 14-17 ani.

Fetele care au o activitate moderată ar trebui să consume:

  • 1600 de calorii pe zi, dacă au între 7-9 ani
  • 1800 de calorii pe zi, dacă au între 10-11 ani
  • 2000 de calorii, dacă au între 12-17 ani.

Cum îți poți ajuta copilul să-și țină sub control greutatea, află mai jos:

Încearcă să-i incluzi alimente sănătoase în dietă

Primul pas pe care trebuie să-l faci atunci când ai un copil care are probleme cu greutatea este să-l ajuți să nu mai acumuleze kilograme. Cum poți face asta? Incluzându-i în dietă alimente sănătoase. Încearcă să înlocuiești carnea de porc cu cea de pui sau pește, introdu mai multe fructe și legume. De asemenea, încurajează-l să facă mișcare.

Găsește motivația pentru a face sport

Pentru copilul tău va fi mult mai simplu să piardă în greutate dacă va fi motivat. Așadar, pentru a topi kilogramele în plus îți propunem să-l motivezi să facă mișcare. Ieșiți în parc, mergeți în drumeții ori alergați în apropierea casei. Pe lângă faptul că acest lucru îl va ajuta să topească kilogramele în plus, va petrece timp alături de părinți, ceea ce îl va bucura.

Modificarea unor obiceiuri

Totodată, anumite obiceiuri ar trebui să se modifice. Spre exemplu, ar trebui să fie limitat programul de vizionare a desenelor animate ori a filmelor. Statul pe canapea și privitul la televizor nu ajută la pierderea în greutate, motiv pentru care ar trebui să fie încurajată mișcarea de orice fel.

De asemenea, un copil ar trebui să aibă trei mese echilibrate pe zi, plus două gustări nutritive. Saltul pentru o masă nu ar trebui să existe, iar gustările nu înseamnă dulciuri, ci fructe ori legume. De asemenea, chipsurile, produsele de patiserie și băuturile carbogazoase ar trebui să fie interzise.

Credit foto: Shutterstock

Articol citit de 455 persoane