Potasiul este un mineral esențial pentru dezvoltarea armonioasă a copiilor, motiv pentru care mulți dintre părinți fac eforturi susținute pentru a include în dieta copiilor alimente care conțin potasiu, mai ales când aceștia se plâng de dureri.
Potrivit unor studii de specialitate, o dietă echilibrată în potasiu ajută la:
- normalizarea tensiunii arteriale
- reducerea riscului de a dezvolta pietre la rinichi
- reducerea riscului de apariție a problemelor osoase
Din fericire, însă, carențele de potasiu pot fi reglate imediat, prin alimentație.
Ce se întâmplă când copiii au deficit de potasiu
Carența de potasiu este o problemă cu care se confruntă puțini copii. Totuși, atunci când aceștia au probleme digestive, adică prezintă stări de vomă ori se confruntă cu diaree, acestea duc la deshidratare și poate să apară și deficiența de potasiu. De asemenea, uneori, carența de magneziu poate indica și o carență de potasiu.
Printre simptomele date de deficiența de potasiu se numără slăbiciunea musculară, constipația, oboseala, precum sau stare de rău. În cazul în care problema este moderată ori chiar severă, simptomele pot include poliurie (urină excesivă), dificultăți de respirație, paralizie musculară și aritmii cardiace. De asemenea, în cazuri grave, deficiența de potasiu poate pune viața în pericol.
Potasiul în exces, și el periculos pentru sănătate
Un consum exagerat de alimente care conțin potasiu poate determina, de asemenea, anumite probleme de sănătate, ca și carența de potasiu. Potrivit specialiștilor, copiii care consumă alimente bogate în potasiu ori suplimente alimentare care conțin potasiu în exces poate determina probleme ale rinichilor, precum și probleme de ritm cardiac ori oboseală severă.

Care este doza zilnică recomandată de potasiu
Potrivit specialiștilor în nutriție, doza zilnică recomandată de potasiu este de 2.000 mg pe zi pentru copii și 2.300 mg pentru fete, iar 3.000 de mg pentru băieți. În cazul adulților, doza zilnică recomandată poate ajunge la 3.400 mg pe zi.
Care sunt alimentele bogate în potasiu
Atunci când spui alimente bogate în potasiu, cei mai mulți dintre părinți se gândesc la banane. Deși acestea conțin o cantitate mare de potasiu, există și alte alimente ce sunt o sursă excelentă de potasiu, precum:
- pește, precum somon și ton
- pui
- vită
- roșii și produse din roșii, precum suc de roșii, supă de roșii
- nuci și semințe
- prune și alte fructe uscate
- cartofi
- legume, precum linte, soia
- spanac
- papaya
- lapte și produse lactate, precum brânză, iaurt
- suc de portocale
- pepene
- avocado
- migdale
- ciuperci
- castane coapte
- ciuperci
De asemenea, surse excelente de potasiu sunt și cerealele integrale, dar și orezul brun, fulgii de ovăz.
Credit foto: Shutterstock
Articol citit de 1200 persoane
Acest articol nu are comentarii!