Dacă unii dintre părinți nu se gândesc niciodată la acest aspect, altora pur și simplu nu le pasă. Totuși, există o mulțime de motive pentru care copiii n-ar trebui să consume alimente ori băuturi care conțin cofeină, întrucât aceasta are numeroase efecte nocive asupra sănătății.

Oamenii de știință recomandă reducerea consumului de cofeină în cazul copiilor cât mai mult. Spre exemplu, în Canada, preșcolarilor le este recomandat să nu consume mai mult de 45 mg de cofeină pe zi, care este echivalentul a 355 ml de cola.

Potrivit studiilor de specialitate, cofeina este un stimulant nu tocmai sănătos, motiv pentru care nu este recomandat copiilor. În cazul lor, aceasta are și proprietăți diuretice.

Totodată, cofeina stimulează sistemul nervos central și conferă organismului energie pentru a rămâne mereu în alertă. Ce alte efecte are asupra copiilor, află mai jos:

  • neliniște și nervozitate
  • lipsă de concentrare și pierderea atenției
  • incapacitatea de a adormi
  • accelerarea ritmului cardiac
  • creșterea tensiunii arteriale
  • gastrită și alte probleme ale stomacului
  • durere de cap
  • dependență

Ce alte motive mai există pentru a nu-i oferi copilului tău cofeină, află mai jos:

Crește riscul de obezitate

Potrivit unor statistici, riscul de a se confrunta cu obezitate este mult mai mare în cazul copiilor care consumă cofeină chiar și fără să știe. Un studiu realizat recent a arătat că un consum de cofeeină crește aportul de zahăr și de calorii, ceea ce determină creșterea în greutate.

Cofeina determină deficiențe nutriționale

Băuturile care conțin cofeină sunt o sursă de calorii goale, ceea ce înseamnă că nu-i conferă organismului nutrienți ori substanțe benefice. Iar acest lucru este total greșit, întrucât copiii se află în dezvoltare și au nevoie de o dietă echilibrată, bazată pe proteine, cereale integrale, fructe și legume. Fără acestea, însă, ei se vor confrunta cu deficiențe nutriționale.

Crește riscul de a dezvolta carii

Consumul multor băuturi carbogazoase ori care conțin cofeină pot determina apariția cariilor și deteriorarea dinților, întrucât aciditatea acestora determină eroziunea dinților.

Apare deshidratarea

Copiii care refuză să bea apă, dar consumă băuturi care sunt o sursă bogată de cofeină se pot confrunta cu deshidratare, întrucât cofeina are proprietăți diuretice.

Credit foto: Shutterstock

Articol citit de 180 persoane