Enterocolita la copii apare ca urmare a unei infecții cu bacterii, virusuri sau paraziți. Această afecțune reprezintă de fapt o inflamație a mucoasei interioare a intestinului subțire și a colonului și provoacă mai multe simptome precum: vărsături, diaree sau dureri abdominale. Cu tratamentul adecvat, enterocolita se ameliorează în 2-3 zile și se vindecă complet într-o săptămână. Află din acest articol 5 lucruri importante despre enterocolită, inclusiv care este cel mai eficient tratament!
1. Există mai multe tipuri de enterocolită la copii
Enterocolita la copii poate fi clasificată în funcție de agentul declanșator, în:
- Bacteriană (cauzată de bacterii precum E.coli, Salmonella, Staphylococcus aureus și altele)
- Virală (provocată de viruși - rotavirusuri, astrovirusuri sau adenovirusuri enterice)
- Parazitară (provocată de paraziți intestinali)
- Toxică (cauzată de medicamente și substanțele toxice din produse)
- Mecanică (provocată de leziuni ale intestinelor)
De asemenea, în funcție de manifestările sale, enterocolita poate fi de mai multe tipuri:
- Enterocolita necrozantă – aceasta apare atunci când inflamația este însoțită de moartea țesuturilor în mucoasa intestinală. De obicei, afecțiunea este mai frecventă la nou-născuții prematuri sau sugari, deoarece aceștia au un sistem imunitar slăbit. Dacă nu este tratată, enterocolita necrozantă poate fi fatală.
- Enterocolita asociată cu antibioticele – acest tip de enterocolită la copii apare ca urmare a afectării florei intestinale după un tratament cu antibiotice. Afectarea florei bacteriene intestinale permite apariția bacteriilor dăunătoare.
- Enterocolita pseudomembranoasă – aceasta implică inflamația intestinului, dar și a mucosae interioare a intestinelor. Apare de obicei din cauza unei infecții bacteriene și după ce o persoană ia antibiotice.
- Enterocolita hemoragică – aceasta este asociată cu bacteria E.coli
2. Scaunele cu sânge pot fi un simptom al enterocolitei la copii
Enterocolita la copii are întotdeauna simptome, însă acestea diferă de la un copil la altul. Cele mai frecvente semne sunt:
- Febră și frisoane
- Balonare
- Lipsa apetitului
- Greaţă și vărsături
- Diaree
- Senzația de slăbiciune și oboseală
- Stare generală foarte rea
- Dureri abdominale
Enterocolita hemoragică poate avea ca simptome suplimentare sângerarea rectală (scaune cu sânge)
3. Principala complicație a enterocolitei este deshidratarea
Enterocolita la copii provoacă episoade dese de vomă și diaree, iar acest lucru poate duce la deshidratare severă și dezechilibre electrolitice. Copiii se deshidratează foarte ușor, astfel au nevoie de o atenție specială. În acest caz, este esențial să se încerce înlocuirea lichidelor pierdute prin rehidratarea orală cu apă sau ceai, dar și cu soluții cu electroliți și zahăr. Îi poți oferi copilului supe de zarzavaturi, limonadă, sorbeturi, cuburi mici de de gheață. Dacă cel mic vomită tot, poate fi nevoie de tratament medical. Acesta constă în rehidratarea intravenoasă.
4. Enterocolita la copii este contagioasă
Enterocolita la copii este contagioasă, virusul sau bacteria care a provocat afecțiune putându-se transmite ușor prin:
- Contactul direct cu o persoană bolnavă
- Consumul de apă contaminate și hrană insuficient preparată termic
5. Antibioticele nu se recomandă în tratamentul tuturor tipurilor de enterocolită la copii
Tratamentul enterocoliteti depinde de tipul afecțiunii. Dacă aceasta este cauzată de o bacterie, se recomandă antibiotic, însă dacă boala este provocată de viruși, antibioticele nu au niciun efect. Ba dimpotrivă, ele pot tulbura flora bacteriană și pot agrava simptomele.
Medicul va stabili tratamentul adecvat, de la un caz la altul. Principalele măsuri care pot fi luate în cazul enterocolitei sunt:
- Medicamente antispastice- pentru calmarea durerilor abdominale
- Medicamente împotriva febrei (antipiretice)
- Regim alimentar strict. În primele 24 de ore se recomandă supă de zarzavat normal sărată, ceai de mentă, orez fiert, morcov fiert. Apoi se poate consuma pâine prăjită, supă de legume cu carne pasate, carne slabă fiartă sau la grătar. Apoi se pot introduce brânză de vaci proaspătă, ou fiert tare și altele. Este important să se evite 7 zile afumăturile, fructele și legumele crude, varza, fasolea, mâncărurile grase, dulciurile, cartofii și laptele.
- Săruri de rehidratare. În cazuri ușoare se vor administra soluții la plic cu săruri minerale, iar în cazurile severe, se vor administra săruri intravenos.
Așadar, enterocolita la copii este o afecțiune care se poate vindeca într-un termen scurt, dacă este administrat tratamentul adecvat. Dacă observi simptomele enterocolitei la copilul tău, adresează-te cât mai repede unui medic.
Sursa foto: Shutterstock.com
Articol citit de 212 persoane
Acest articol nu are comentarii!