Tusea seacă nu produce niciun fel de mucus ori spută și poate dura zile întregi. Aceasta poate fi cauzată de numeroși factori în rândul copiilor, însă trebuie privită ca un factor de apărare a organismului, care poate fi ținută sub control cu ajutorul unor remedii naturiste.
Nu fiecare tuse produce mucus ori spută. De obicei, oamenii care se confruntă cu tuse uscată încearcă să-și elibereze gâtul tușind mai tare, în încercarea de a elibera sputa. Acest lucru este total greșit și poate determina infecții respiratorii ori poate înrăutăți anumite afecțiuni, precum alergii, astm ori alte probleme de sănătate.
Ce este tusea uscată
Potrivit specialiștilor, tusea uscată este cauzată de inflamarea căilor respiratorii superioare și se manifestă prin următoarele simptome:
- Tuse fără mucus sau flegmă
- Respirație șuierătoare, ce poate părea puternică
- Senzație de gâdilat în gât
- O tuse care persistă săptămâni întregi după ce boala dispare
Cauze tuse uscată
Tusea uscată la copii este cauzată de numeroși factori, printre care:
Reflux gastroesofagian
În timpul unui episod de reflux gastroesofagian, conținutul stomacului ajunge în esofag, declanșând o tuse seacă ce apare din cauza iritației. Această tuse poate fi persistentă în cazul copiilor și bebelușilor și, uneori, poate fi însoțită de arsuri, de dureri în gât, respirație îngreunată și chiar dureri de stomac, respirație dificilă și dureri de piept.

Alergii
Alergiile apar, de obicei, atunci când sistemul imunitar consideră o substanță străină, precum polen ori păr de animale, ca fiind o amenințare. Organismul reacționează producând mai mult mucus, care poate traversa gâtul declanșând o tuse. De asemenea, persoanele care se confruntă cu o astfel de tuse se pot confrunta cu ochi roșii, șuierat neplăcut, congestie a urechilor și presiune a sinusurilor.
Astm
Astmul este descris ca fiind o boală cronică ce determină umflarea căilor respiratorii ale copilului atunci când este expus la un alergen, printre care praf, polen ori alte substanțe. Acestea pot determina inflamarea plămânilor, ce se manifestă prin simptome precum tuse uscată, dificiultăți de respirație, respirație șuierătoare și congestie toracică.
De asemenea, tusea seacă poate fi provocată de anumiți factori iritanți din mediul înconjurător, precum praf, tutun, fum, mucegai, dar și de inhalarea anumitor alimente ori de anumite medicamente, ca efecte adverse ale acestora.
Când trebuie să apelezi la un medic
În cele mai multe cazuri, tusea seacă se vindecă de la sine, în timp. Dar experții susțin că ar trebui să vezi un pediatru dacă copilul tău tușește de mai mult de două-trei săptămâni.
De asemenea, ar trebui să apelezi la ajutorul unui specialist dacă copilul tău e mai mic de patru luni și se confruntă cu simptome precum:
- O tuse uscată care se transformă într-o tuse umedă cu sânge sau mucus verde
- O tuse șuierătoare, care ar putea indica bronșiolită
- Dificultăți de respirație
- Febră mare
- Semne de deshidratare
Tusea seacă - remedii naturiste
Tusea uscată poate fi ameliorată cu ajutorul unor remedii naturiste, ce sunt la îndemâna oricui.
Așadar, pentru a trata tusea seacă poți folosi un umidificator în camera copilului. Umiditatea ajută la deschiderea căilor respiratorii pentru a ameliora tusea uscată.
Oferă-i copilului tău lichide calde, precum ceai sau supă de pui. Acestea au rolul de a spori eliberarea mucusului și de a liniști gâutl.
De asemenea, îi poți oferi copilului sirop pentru tuse ori pastile pentru gât, în cazul în care este suficient de mare pentru a le suge, fără să le înghită. Ele conțin ingrediente care calmează gâtul, eliminând tusea.
Articol citit de 923 persoane
Acest articol nu are comentarii!