Mulți dintre adolescenți își doresc să stea până târziu în noapte, însă această activitate are consecințe negative în ceea ce privește sănătatea fizică, psihologică, socială și emoțională. Care sunt efectele nocive ale privării organismului de somn în această perioadă importantă îți propunem să afli în articolul de astăzi.

Să dormi cel puțin opt ore pe noapte atunci când ești adolescent este important pentru menținerea sănătății. În această perioadă, însă, poți fi tentat să crezi că privarea organismului de somn nu are niciun efect asupra ta, însă este complet greșit. Oamenii au nevoie de somn indiferent de vârstă, întrucât în timpul somnului organismul îndeplinește niște sarcini ce contribuie la menținerea sănătății fizice și mentale. Totodată, ajută la regenerarea țesuturilor și te pregătește pentru o nouă zi.

Ce se întâmplă în corpul tău atunci când nu dormi suficient, află mai jos:

Limitează capacitatea cognitivă

Lipsa de somn în adolescență poate altera capacitatea de a învăța și poate determina chiar probleme de memorie, reducând capacitatea de atenție. Pe termen lung, această lipsă de somn poate duce la rezultate mai proaste la școală.

Crește riscul de a dezvolta boli mentale

Calitatea proastă a somnului sau lipsa de somn poate determina apariția unor probleme de sănătate mentale. Odată ce un copil se confruntă cu astfel de probleme, el intră într-un ciclu vicios. Problemele mentale interesează cu somnul și, totodată, determină un disconfort emoțional. Astfel, pot să apară anxietatea, depresia, stresul, probleme comportamentale.

Reduce performanța fizică

Atunci când dormim, în organism au loc diferite procese pentru a repara și regenera țesuturile din creier și din alte părți ale corpului. Totodată, în timpul somnului ne recuperăm energia pentru a funcționa eficient în următoarea zi. Din acest motiv, pentru a-ți păstra starea de bine este important să dormi suficient.

Poate predispune tinerii la malnutriție

Lipsa de somn în rândul adolescenților se poate reflecta și în dietă, întrucât aceștia pot fi predispuși să mănânce alimente nesănătoase ori prea mult. De asemenea, privarea organismului de somn poate spori riscul de a dezvolta obezitate și diabet, întrucât crește pofta de foame, dar și rezistența la insulină.

Credit foto: Shutterstock

Articol citit de 94 persoane