Depresia la copii reprezintă o situație îngrijorătoare cu care se confruntă tot mai mulți părinți. Este important să detectezi cât mai devreme simptomele depresiei la copilul tău și să ceri rapid ajutor specializat. Cu cât întârzii tratamentul, cu atât este mai probabil ca această condiție să perturbe mai mult viața copilului și să se transforme într-o problemă extrem de gravă. Află cum se poate manifesta depresia la copii și cum îl poți ajuta pe cel mic să depășească momentele dificile!

Simptomele depresiei și anxietății la copii și adolescenți

Depresia la copii poate trece deseori neobservată. Toți copii au frici și griji, însă de obicei, ei reușesc să treacă peste aceste probleme, cu puțin ajutor și din partea părinților. Uneori, însă, unii dintre ei nu-și pot depăși temerile și grijile lor ajung să le afecteze activitățile zilnice de la școală sau de-acasă. În aceste cazuri, copiii pot deveni anxioși. Stările prelungite de anxietate la copii se pot transforma în depresie.  Deși această stare poate apărea la orice vârstă, studiile arată că anxietatea și depresia sunt mai frecvente la copiii mai mari și adolescenții cu vârste cuprinse între 12 și 17 ani. Se estimează că 31,9% dintre adolescenți au avut o tulburare de anxietate.

Iată care sunt principalele semne și simptome de depresie la copii:

  • Copiii se simt în mod constant triști și lipsiți de speranță (ei devin neinteresați de lucrurile de care obișnuiau să se bucure)
  • Încep să aibă probleme la școală
  • Au un nivel scăzut de energie (se simt mereu foarte obosiți și le lipsește pofta de viață)
  • Au schimbări bruște de dispoziție (de obicei tind să fie mai iritabili)
  • Nu mai au poftă de mâncare și nu pot dormi
  • Au adesea stări de plâns fără motiv
  • Vorbesc negativ despre ei înșiși
  • Au probleme de concentrare și ascultare
  • Sunt dificil de mulțumit și motivat

De ce apare depresia la copii și adolescenți?

Există mai mulți factori care pot declanșa depresia la copii. Printre aceștia se disting:

  • Probleme de familie (divorțul părinților, decesul unei persoane apropriate etc)
  • Bullying (abuz fizic, emoțional sau sexual)
  • Antecedente familiale de depresie sau alte probleme de sănătate mintală

Cum tratăm anxietatea și depresia la copii?

În cazul în care copilul tău nu pare a fi el însuși, primul pas este să-l întrebi ce se întâmplă cu el și cum se simte. Spune-i copilului că este în regulă să ceară ajutor și că tu ești acolo să-l asculți. Dacă are probleme la școală, cu prietenii sau profesorii, spune-i că vei încerca să-l ajuți să remedieze situația. De asemenea, poți încerca să faceți ceva distractiv sau special împreună.  

Depresia la copii se poate declanșa din anumite situații din viața lui sau poate avea o cauză biologică. Factorii de stres nu pot fi întotdeauna controlați, însă ca părinte, poți ajuta la îmbunătățirea sănătății mintale a copilului tău, asigurându-te că cel mic:

  • Face mișcare în fiecare zi
  • Are un mediu favorabil acasă și la școală (are parte de sprijin moral și emoțional, liniște, dragoste și afecțiune, ascultare)
  • Se odihnește suficient
  • Are parte de dietă sănătoasă și echilibrată

Dacă observi că starea copilului se înrăutățește, ar trebui să soliciți ajutor specializat. Medicul psiholog va pune întrebări, va asculta copilul și va stabili care este cel mai bun tratament pentru el. Terapia cognitiv-comportamentală este o formă de psihoterapie care poate trata anxietatea sau depresia la copii. Aceasta îi ajută pe cei mici să învețe să gândească mai pozitiv și să-și controleze comportamentele negative. De asemenea, îi poate ajuta pe copii să gestioneze anxietatea, încercând să depisteze cauza temerilor și grijilor lor.

Așadar, depresia la copii este o problemă serioasă care trebuie tratată cât se poate de devreme. Este important să fii alături de copilul tău și să-i oferi suportul de care are nevoie pentru a-și depăși fricile și grijile. Nu lăsa să se agraveze starea lui, deoarece ar putea apărea probleme foarte grave! De asemenea, consultă un specialist și discută cu acesta modalitățile prin care îți poți ajuta copilul!

Referințe:

https://www.nhs.uk/mental-health/children-and-young-adults/advice-for-parents/children-depressed-signs/

https://www.cdc.gov/childrensmentalhealth/depression.html

Sursa foto: Pexels.com

Articol citit de 545 persoane