Copilăria este o perioadă în care apar, destul de des, conflicte între copii, indiferent că vorbim despre prieteni, colegi, verișori ori frați, fapt pentru care îți propunem să descoperi câteva trucuri simple care te vor ajuta să le gestionezi cu succes.

Discrepanțele între cei mici pot să apară din diferite motive, iar uneori pot să degenereze în conflicte. Înainte de apariția acestor situații, mulți dintre adulți, chiar și părinți sau profesori, se simt nepuntiincioși și nu știu cum să gestioneze un astfel de moment dificil. În articolul de astăzi, însă, vei învăța cum să gestionezi conflictele dintre cei mici.

Identifică problema

Primul lucru pe care trebuie să-l faci atunci când are loc un conflict între copii este să afli ce s-a întâmplat. Întreabă-i pe copii ce s-a întâmplat, ascultă-le versiunile, întrucât fiecare își va expune, fără doar și poate, nemulțumirea. Așadar, înainte de a rezolva un conflict între prichindei trebuie să afli ce s-a întâmplat.

Oferă-i un spațiu pentru a se exprima

Ulterior, însă, este important să știi cum să-i oferi copilului tău un spațiu pentru a-și exprima sentimentele, pentru a-ți împărtăși supărarea.

”Ce ai simțit în urma discuției cu...?”, ”Crezi că ai procedat bine?”, ”Crezi că el a procedat bine?”, acestea sunt întrebări pe care ar trebui să i le adresezi copilului tău, în încercarea de a afla ce l-a supărat.

Încurajează înțelegerea reciprocă

Este important să-ți asculți copilul, însă totodată este esențial să-i insufli empatia. Ajută-l să se pună și în locul persoanei cu care a avut conflictul și să-i înțeleagă motivele pentru care a reacționat în acest fel.

Caută soluții cu el

Cheia pentru a depăși conflictele este să găsești soluții. Așadar, vino cu idei despre cum ar putea să rezolve neînțelegerea pe care a avut-o, ascultă-i dorințele și încearcă să ajungeți la un consens care să fie potrivit pentru toți cei implicați.

De asemenea, pentru a gestiona conflictele dintre cei mici este important să promovezi negocierea. Învață-i pe copii să facă un pact, să înțeleagă ce s-a întâmplat și să acționeze în consecință. Spre exemplu, ar putea să învețe să nu-l deranjeze pe colegul care se joacă singur ori care este concentrat. De asemenea, ar trebui să accept să folosească jucăriile pe rând, pentru a evita neînțelegerile. Și totodată, să învețe să ceară scuze dacă este cazul.

Articol citit de 252 persoane