După cum se cunoaște, începând chiar din prima zi după naștere, copiii au de efectuat vaccinuri obligatorii, care îi protejează contra unor boli grave, cu potențial infecțios.

Schema vaccinală actuală cuprinde

  1. La vârsta de 1 zi, sau cel târziu între 2-7 zile, nou-născutul va fi vaccinat cu vaccinul antihepatitic B, și cu cel antituberculos Calmette-Guerin (BCG).
  2. La vârsta de 2, 4 și 11 luni, se administrează vaccinul combinat antidifteric-tetanic-pertusis-poliomielitic-haemophilus B – hepatitic B, într-un singur recipient (Infanrixhexa sau Hexacima), la care s-a adaugat recent, separat, și vaccinul pneumococic (Prevenar)
  3. La vârsta de 12 luni, se administrează vaccinul combinat antitujeolic-rubeolic-oreion ROR (Priorix)
  4. La vârsta de 5 ani, se adminsitrează a doua doză de vaccin ROR (rapelul)
  5. La vârsta de 6 ani, se administrează de către medicul de familie vaccinul diftero-tetano-pertusis acelular- poliomielitic (DTPa-VPI): Tetraxim
  6. La vârsta de 14 ani, se administrează vaccinul diftero-tetano-pertusis acelular: ADACEL

În afară de aceste vaccinuri obligatorii, există și vaccinuri facultative: antirotavirus (virus digestiv, ce se administrează oral nou-născuților, în jurul vârstei de 6 luni), și antipapilomavirus, care previne într-un procent și cancerul de col uterin.

Acest vaccin este cunoscut în mai multe variante: Gardasil, Gardasil 9 și Cervarix. Schema de administrare este următoarea: între 11 și 12 ani la fete (uneori, chiar de la 9 ani), cu un rapel la 6 luni.

Dacă prima doză este adminsitrată la 14 ani, schema de vaccinare este urmată de un rapel la 2 luni, și la 6 luni de la prima vaccinare.  

Tags:

Articol citit de 250 persoane